Pexels
Ilustracija

Industrija mršavljenja prepuna je proizvoda i programa koji obećavaju da će nam pomoći da lako i brzo izgubimo kilograme. Prava istina je da je za gubitak težine potrebno samo ostvariti kalorijski deficit, odnosno uneti manje kalorija u odnosu na one koje sagorimo. To je moguće ostvariti kombinacijom zdrave ishrane i telesne aktivnosti.

Dakle, ne postoji čudesna pilula koja nam može pomoći da izgubimo kilograme, ali su nam dostupne namirnice koje prirodno suzbijaju apetit.

Sirovo povrće

Jedan od najboljih načina da se duže osećamo sito je unos vlakana. Jedan od najhranljivijih izvora vlakana je sirovo povrće.

Voda

Telo se sastoji od 60 odsto vode i hidratacija je ključna za njegovo optimalno funkcioniranje. Konzumiranje dovoljne količine vode tokom dana pomaže da se osećamo sito.

Čia semenke

Postoji razlog zbog kog se čia semenke nazivaju superhranom. Sitne semenke pune su vlakana, proteina, antioksidansa, zdravih masti, vitamina i minerala. Dokazano je da pomažu u kontroli apetita.

Bademi

Popularan orašasti plod pun je proteina, zdravih masti i vlakana, što pomaže u suzbijanju gladi. Pokušajte svako jutro da pojedete šaku badema.

Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su dobar izvor vlakana. Studije ukazuju na to da su pojedinci koji jedu ovsene pahuljice zdraviji i imaju manju telesnu težinu u poređenju s onima koji ih ne konzumiraju.

Avokado

Polovina avokada pruža dijetalna vlakna, vitamine, minerale i zdrave masti. Prema jednoj studiji, upravo kombinacija masti i vlakana poboljšava osećaj sitosti.

Crna čokolada

Neočekivano, ali da, crna čokolada suzbija glad. Prema mišljenju naučnika, stearinska kiselina, koja se nalazi u crnoj čokoladi, usporava probavu, što pomaže da se duže osećamo sito. Važno je birati čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaa.

Đumbir

Đumbir je vrlo popularan u mnogim kulturama jer oplemenjuje i slatka i slana jela. Osim toga, odličan je saveznik u kontroli apetita.

Lubenica

Lubenica je odlična i za hidrataciju i za osećaj zadovoljstva. Osim što smanjuje apetit, kriška lubenice nam obezbeđuje antioksidanse i elektrolite.

Zeleni čaj

„Cochrane Systematic Review“ objavio je studiju koja je pokazala da zeleni čaj pomaže kod mršavljenja. Osobe iz grupe koja je pila zeleni čaj izgubile su u proseku 0,2 do 3,5 kilograma više od onih u kontrolnoj grupi tokom 12 nedelja. Osim toga, zeleni čaj je bogat antioksidansima, podiže energiju i jača fokus, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here