Tanjug
Gradi se na sve strane: Aleksandar Vučić sa zaposlenima u KCS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio, prilikom otvaranja Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova, da će u toj najsavremenijoj ustanovi dobiti 400 lekara, kao i da će prvi pacijenti ući za sedam dana. Naveo je i da je u novu kulu SPC uloženo 260 miliona evra i istakao da će biti još investiranja u zdravstvo.

– Novi KCS u Beogradu je bolji od svih u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na istoku, veći i moderniji sa najboljom mogućom opremom – kazao je Vučić.

Kula na 12 spratova

Predsednik je citirao čuvenog srpskog lekara Milana Jovanovića Batuta da je zdravlje sreća i snaga, naglasivši da se tek danas kada se vide nove zdravstvene ustanove, može reći koliko je Srbija promenjena i drugačija.

– Zdravstvo je od presudnog značaja za životni standard ljudi, a zdravlje je najvažnije za svakog čoveka, svaku porodicu. Ovde nisu samo okrečeni zidovi, to su najsavremenije sale, mesto gde će lekari i medicinske sestre moći lagodnije da provode vreme i brinu o zdravlju pacijenata – rekao je predsednik Srbije i dodao da je beskrajno srećan što je bio suinicijator ideje o obnovi i izgradnji KC.

Zahvalio se partnerima iz Evropske investicione banke, a pre svega građanima koji su verovali da se može zajednički graditi zemlja i ovakav KC, bolji od svih u regionu i šire. Predsednik je naveo i da neće više biti potrebe da se srpski pacijenti šalju u Solun, Istanbul i Beč.

– Imamo svu opremu, najmodernije skenere, rendgene, magnetne rezonance, sve je digitalizovano. Ovo će mnogo značiti za sve pacijente iz Srbije, jer nije ovo KC samo za Beograd – ocenio je Vučić napomenuvši da dnevno kroz KCS prođe od 14.000 do 16.000 ljudi.

Predsednik je poželeo građanima dobro zdravlje i napomenuo da Srbija može još da ulaže u zdravstvo, jer ima snažnu privredu.

Nova kula KCS prostire se na 86.000 kvadratnih metara na 12 spratova. Ima 825 bolničkih kreveta od čega 231 u jedinici intenzivne nege, 547 za poluintenzivno, a 47 za dnevno lečenje i 244 dvokrevetne sobe sa monitoringom. Ima 11 operacionih sala u nizu, osam novih angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera i 12 rendgen aparata.

Uloženo 220 miliona evra

Vučić je prilikom obilaska te ustanove kazao da ona ima opremu najnovije generacije. Od direktora UC dr Marka Ercegovca se čulo da će mnogo lakše biti zbrinjavane teške traume, jer je broj mesta za takve slučajeve povećan sa dva na 24. Direktor KCS dr Milika Ašanin je istakao da se posle više od pola veka otvara novi KCS kao jedna od najvećih i najmodernijih bolnica, ne samo u Srbiji i regionu, već i u Evropi. Bolnica, kako je naveo, po meri pacijenata.

– Gurali ste promene, a te promene će od danas gurati nas – zahvalio je Ašanin ovim rečima predsedniku Srbije i ministru zdravlja.

Otvaranje KCS je, prema rečima predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, praznik ne samo za zdravstvo i sve građane, već i praznik nove Srbije. Istakla je da je reč o investiciji od 220 miliona, a da je samo u opremu uloženo 120 miliona evra.

– Beskrajno sam ponosna na ovo što je urađeno posle toliko godina, kao i što će KCS i Dedinje 2 koje se uskoro otvara biti najmodernije bolnice u ovom delu Evrope sa najnovijom tehnologijom – kazala je za TV Prva istakavši da otvaranje KCS, znači jačanje zdravstvenog sistema.

Otvaranju su pored predsednika Srbije prisustvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, direktori KCS i UC, klinika KCS i zaposleni u tom centru.

Uskoro i KBC Dedinje 2

Predsednik Srbije je kazao da je srećan što je izgrađen KC u Nišu, sada KCS i najavio da se za petnaestak dana otvara KBC Dedinje 2, pa Tiršova 2.

Dodao je i da se radi na obnovi i izgradnji KC u Vojvodini i Kragujevcu.

– Ovo je naša Srbija, drugačija. Za ovo ste vi građani, zaslužni i ovo pokazuje da kada stremimo cilju, kada znamo šta nam je činiti, ujedinjeni, do tih ciljeva stižemo – rekao je Vučić.

Istorijski pomaci

Ana Brnabić je ukazala da su u zdravstvu napravljeni istorijski pomaci. Podsetila je na kliničke centre u Nišu i Novom Sadu i najavila je da će do kraja godine krenuti i obnova KC Kragujevac. Napomenula je i da je kula KCS koja godinama nije bila useljena, “spomenik našoj neodgovornosti i nedostatka posvećenosti”.

– Srbija se od tada promenila, mnogo je drugačija zemlja koja pokreće i završava stvari, zemlja koja veruje u sebe – rekla je premijerka.