Youtube/ALO. RS
Iz skamije na posao: Aleksandar Vučić s diplomcima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija u Beogradu prisustvovao je ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji.

U okviru programa Ministarstva zdravlja Zapošljavanje najboljih diplomaca medicine, još 100 mladih i 250 medicinskih tehničara dobilo je zaposlenje u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Iz ruku predsednika, ugovore su dobili najbolji od najboljih, desetoro lekara i dvoje medicinskih tehničara s najvišim prosekom. Predsednik Vučić je redom čestitao lekarima Lidiji Nikić, Ani Đokić, Isidori Semnić, Vladimiru Đuroviću, Mariji Đorđević, Jeleni Milošević, Katarini Ćupić, Aleksandru Mitroviću, Adelini Rašiti, Aleksandri Radović, kao i tehničarima Dimitriju Popoviću i Nataliji Zlatković.

– Veliki su mi zadovoljstvo i čast što sam ovde s vama. Do sada ste bili najbolji u svojoj generaciji, imali najviši prosek ocena, pokazali da se razlikujete, da ste ozbiljni, vredni, marljivi, posvećeni svom poslu. Ovo je svojevrsno priznanje koje ste zaslužili, za trud i rad. Ali i dodatna obaveza da uvek budete odgovorni na svakom mestu i posvećeni poslu. Molim vas da tako nastavite, jer ovo što je država učinila za vas nije uvek lako – istakao je Vučić.

Zahvalni državi

Predsednik je rekao diplomcima da mu pomalo zapara uši kada čuje kako zahvaljuju ministru ili njemu. Ali da je lepo što se zahvaljuju državi, jer se tako razvija osećaj odgovornosti prema otadžbini. Vučić je ukazao da je pre samo šest godina iz Srbije odlazilo osam puta više lekara, medicinskih sestara i tehničara prošle godine.

– Sada ima i onih koji se vraćaju. To sve govori da smo uradili važnu stvar, da smo uredili javne finansije i imamo više novca. I da nije ovog prokletog rata, situacija bi bila mnogo bolja. Ali i pored toga, do kraja godine biće povećanja ne više tako malih plata u zdravstvu. Posebno mi je drago zbog rasta zarada medicinskih sestara i tehničara, ali i lekara, jer ćemo tako najveći deo njih moći da sačuvamo – rekao je predsednik.

Možemo još bolje

On je ukazao da je zdravlje najveće bogatstvo, te da je država značajno uložila u bolnice i druge zdravstvene ustavove, posle mnogo godina. Vučić je zaključio da Srbija mora i dalje da jača zdravstvenu mrežu širom zemlje i snagu medicinskih fakulteta i srednjih škola.

– Ako smo mogli da budemo zemlja sa ukupno najvećim kumulativnim rastom u Evropi u poslednje dve godine, zašto se u zdravstvu ne bismo pomerili još i pretekli 15 zemalja Evrope. Jednu po jednu. Da budemo jedna od prvih 10 u Evropi, ali ne po skupom zdravstvu već po onom koje je dostupno svima – rekao je predsednik.

Učiti i raditi

Vučić je zahvalio i porodicama najboljih diplomaca, a njih pozvao da nastave da uče citirajući reči nekadašnjeg premijera Izraela Šimona Pereza: “Nemaju budućnost narodi koji ne podstaknu đake da šest sati uče, a tri rade, a radnike da od osam sati rade, a tri dnevno uče.”

Oslonac na najbolje

Vučić je poručio da je zdravstvo jedno od četiri stuba države i da će imati sve veći značaj.

– Zato je važno da imamo sve više mladih koji imaju energiju, entuzijazam, veru u sebe i ljubav prema poslu, a žele da radeći na sebi menjaju Srbiju i naš zdravstveni sistem nabolje – rekao je predsednik.

Mnogo planova, kilava deca

Predsednik Vučić rekao je da će nakon konsultacija s Vladom doneti odluku o tome da li će ići na samit o Zapadnom Balkanu u Brisel.

– Želim da se konsultujem i s ljudima iz Otvorenog Balkana (ekonomska inicijativa Srbije, Severne Makedonije i Albanije), pa da donesem odluku da li ćemo ići u Brisel i kakav ćemo stav zauzeti – rekao je Vučić.

On je ipak istakao da očekuje da u Briselu sve bude u redu, “osim ako opet ne izmisle nešto”.

– Nadam se da možemo dogovor da postignemo, barem oko elementarnih stvari. Važno je da mi razgovaramo sa zemljama u regionu. Što je veća poplava predstavnika velikih zapadnih zemalja u Beogradu, sve je manje validnih predloga za nas. Mnogo babica, kilava deca. Ali da ne govorim ništa unapred. Vodimo svoju politiku. Najviše me zanima da vidimo kako će izgledati arhitektura Evrope i da vidimo gde je naše mesto – rekao je Vučić.

Uludo nagađanje o mandataru

Vučić se našalio s nagađanjem pojedinih medija o tome ko će biti premijer nove Vlade Srbije.

– Neki pišu da će premijer biti Goran Vesić, a drugi Siniša Mali. Kada obelodanim ko će biti mandatar, ne budite lenji da se vratite i vidite šta su sve pisali – rekao je predsednik.

On je istakao da je cena gasa sve nepovoljnija iz dana u dan, kao i da ugalj nikad nije bio skuplji, a takođe i struja.

– Sve ide u lošem smeru i kao da se pravi neka vrsta savršene oluje ali to ne znači da se povlačim, nego da radimo za nijansu više od drugih. Za sad se kriza ne oseća i ako uspemo fiskalno i finansijski sve da izdržimo, pokazaćemo ljudima da možemo i veliko povećanje plata da napravimo. Krenućemo u susret problemima i idemo na pobedu – rekao je predsednik.