Tanjug
ZADOVOLJNI DINAMIKOM RADOVA: Aleksandar Vučić i ministri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da će se naš zdravstveni sistem uspešno izboriti s novim udarom korona virusa, koji se, prema procenama stručnjaka, očekuje u novembru i decembru.

Srbija je, prema njegovim rečima, učinila sve da spremno dočeka jesenji talas epidemije, a dokaz za to su nove kovid bolnice u Zemunu i Kruševcu. Vučić je juče obišao radove na izgradnji kovid bolnice u Vojnom kompleksu Zemun ekonomija na Batajničkom drumu, ističući da mora da bude završena do 1. decembra pošto bi korona mogla ponovo da se vrati kod nas zbog loše situacije u Evropi.

– Znamo šta nas čeka, a zdravstveni kapaciteti koje podižemo će nam pomoći da se izborimo s opakim virusom. Država je izdvojila četiri milijarde dinara za bolnicu u Beogradu i oko dve milijarde za onu u Kruševcu. U Batajnici će biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namene. – rekao je Vučić tokom obilaska nove zdravstvene ustanove sa
kapacitetom od 200 jedinica intenzivne i 804 poluintenzivne nege, kao i porođajnu i angio-salu. Gradnja je počela prvog avgusta, a Vučić je ocenio da radovi napreduju neverovatnom brzinom.

– Istom tempom teku radovi u Kruševcu na dva puta manjoj kovid bolnici, koja će biti od velikog značaja za Rasinski, Šumadijski, Raški, pa i deo Topličkog, Nišavskog i Moravičkog okruga. Pitao sam ljude u zdravstvu da li će Srbija baciti novac ako više ne bude kovida dok ne bude izgrađena kovid bolnica u Batajnici. Rekli su mi da to svakako nije bacanje novca, pošto je kovid još tu, ali i zato što će to biti multifunkionalna bolnica – rekao je predsednik Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što na izgradnji bolnice rade domaći izvođači, svakodnevno oko 400 ljudi, on je naveo da država ulaže u zdravstvene kapacitete oko 170 miliona evra, ne računajući investicije u kliničke centre, infektivnu kliniku i kovid bolnice.

– Infektivna klinika u Beogradu obnavlja se prvi put posle 90 godina. Država ulaže ogroman novac u zdravstvenu infrastrukturu, jer su u savremenom svetu zaštita života ljudi i zdravstvo nešto što je od najvećeg značaja. To pokazuje i snagu države. Kakav vam je zdravstveni sistem, takva vam je i situacija u državi. Naša ulaganja u poređenju sa svim onim što je bilo ranije pokazuju koliko smo opredeljeni da brinemo o ljudima, o ljudskim životima – tvrdi Vučić.

Uvešćemo kvalitetne vakcine

Predsednik Srbije uverava da će vakcine protiv korona virusa, kada budu dostupne na tržištu, biti uvezene na osnovu kvaliteta, a ne na temelju porekla zemlje.

– Uradićemo ono što je u skladu s lekarskim protokolima. Moramo da dobijemo sastav vakcine, a ne samo gotov proizvod da bi naši lekari mogli da kažu da je to dobro. Ako bude više dobrih, biće uvezeno više. Ako bude jedna dobra, onda će biti samo ta jedna. Vakcine su skupe, od 20 do 26 dolara po vakcini, što podrazumeva dve doze. Dve doze, to je 2.000-3.000 dinara za svakog čoveka, ali država će da plati – tvrdi Vučić.

Revizija svake smrti

Govoreći o tvrdnjama da je broj umrlih od korone umanjivan i da je u Beogradu prikazano tri puta manje smrti od virusa, Vučić je rekao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i da je uveren da neće biti nekih većih razlika u odnosu na brojku iz sistema.

– Uradićemo kompletnu reviziju svake smrti iako to u Srbiji nije rađeno decenijama, čak ni 2011. godine u vreme “ptičjeg gripa” – najavio je Vučić, dodajući da se “revizijom smrti” trenutno bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od korona virusa povećava.