EPA-EFE/TOMS KALNINS
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović postaje sve drčniji kako vreme od izbornog poraza DPS prolazi i sve češće i žešće provocira pobedničku koaliciju, koristeći otezanje pregovora njenih članica o formiranju vlade za ličnu promociju i stvaranju utiska da je još uvek nedodirljiv. Dokaz za to je njegov poslednji intervju za N1, u kojem je jasno poručio da mu ne pada na pamet da odstupi s funkcije do kraja mandata i da ne strahuje od krivičnih prijava, kao i da nema nameru da beži iz zemlje.

– Svoj mandat koristiću do kraja. Imam vrlo čvrstu nameru da to učinim u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu. Na ovim izborima nismo odlučivali o predsedniku Crne Gore. Ovde nije reč ni o kakvom padu, niti je ponajmanje posredi pad bilo koga lično, uključujući i mene. Ja sam 2018. godine izabrani predsednik Crne Gore na neposrednim izborima sa osvojenih 54 posto podrške i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine. Na parlamentarnim izborima nije se dogodio nikakav pad. DPS koju predvodim ostala je ubedljivo najjača parlamentarna partija u Crnoj Gori, koja je i na ovim izborima ima osvojenih preko 35 odsto podrške biračkog tela – rekao je Đukanović. On je dodao da se na izborima nije desio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politiku u Crnoj Gori.

– Sve što se događa nakon izbora pokazuje sklonost ljudi koji predvode pobedničku koaliciju da zapravo koriguju ono što su bile njihove predizborne najave. Kazali su da ne žele da menjaju strateški pravac spoljne politike Crne Gore, da prihvataju članstvo u NATO i da žele da nastave hod ka Evropskoj uniji. Rekli su i da žele da poštuju sve ono što su međunarodno preduzete obaveze uključujući i priznanje Kosova, kao i državno pravni status Crne Gore i njne simbole. To je nova retorika i treba da damo vremenu da vidimo da li će to što su čelnici nove parlamentarne većine najavili zaista i biti njihova politika – poručio je crnogorski predsednik.

On ipak nije propustio priliku da još jednom pripreti i po ko zna koji put pokuša da pokaže da je eksluzivni čuvar crnogorske nezavisnosti.

– Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borićemo se svim sredstvima, uključujući i ona koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode – rekao je predsednik Crne Gore.

DPS još zapošljava podobne

Građanski pokret URA otkrio je da tehnička vlada DPS-a ne prestaje da udomljava svoje kadrove, o čemu svedoči više od 700 zahteva za zasnivanje radnog odnosa koji su stigli u Ministarstvo finansija.

– Uprava za kadrove objavljuje desetine konkursa i oglasa za radna mesta, od kojih su neka veoma važna. Identična situacija je i sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, koji ovih dana u Vojsci Crne Gore šakom i kapom deli partijska unapređenja i ugovore o radu – upozorava URA i podseća da je ministar zdravlja Kenan Hrapović direktorima 24 zdravstvene ustanove nakon izbornog poraza produžio mandat na još četiri godine.