Vesti online
Ispred buduće kuće: Emina i Ismet Amčović

Nakon što su im poslednjih meseci svojim donacijama znatno olakšali život u zabitoj Banovici podno Peštera, dobri ljudi iz cele Evrope, Amerike i Kanade ovoga leta grade kuću bolesnoj i jedva pokretnoj baki Emini Amčović i njenom od epilepsije teško obolelom sinu Ismetu.

Kako ističe humanitarac Hido Muratović koji vodi ovu akciju, uprkos velikoj vrućini, opasnostima od korona virusa, teškom dopremanju materijala (kamion ne može do placa), i još težem obzbeđivanju radnika, ekipa majstora Avda Hadrovića dobro napreduje, uskoro će ukrovljenje, a odmah potom trebalo bi da krenu i unutrašnji radovi.

– Novca će, nadam se biti, ali se bojim hoćemo li obezbediti majstore. Biće teško do limara, keramičara, molera i druge dovedemo u Banovicu, sitan im je posao, a selo “Bogu iza leđa”. No, nadam se da ćemo, kao mnogo puta do sada, rešiti i ovaj problem. Evo, već ugovaramo PVC stolariju, a naručili smo i oluke – kaže Muratović i dodaje:

– Možda u izgradnju kuće ne bismo ni krenuli da se nakon tekstova u “Vestima” i na mom portalu Ljudske sudbine iz Nemačke nije javio Sanel Memić, bliski rođak bake Emine. On je širom Evrope pokrenuo akciju za izgradnju Emininog i Ismetovog novog doma, za vrlo kratko vreme odazvalo mu se 59 prijatelja iz Nemačke, Francuske, Austrije i Bosne koji su sakupili ukupno 6.000 evra. To je bio osnov da započnemo radove. Reč je o vrlo humanom čoveku koji stalno zove i pita: dokle se stiglo sa radovima, spreman je i dodatno da pomogne, sve dok se baka Emina i njen bolesni sin ne usele. Hvala mu mnogo, hvala i svim njegovim prijateljima – ističe Muratović.

Kupatilo najveća želja: Ismet i Emina ispred sadašnjeg doma

Da pomognu bolesnoj baki i njenom hendikepiranom sinu poželeli su i drugi naši čitaoci koji su poslali svoje vredne donacije.

Većina ih je iz Nemačke gde je i najviše Sandžaklija na privremenom radu. Od porodice Ramičević stiglo je 200 evra, od Dževada Husića 100 evra, od Nusreta Kecapa 200 evra, Haruna i Vezire Turković 200 evra i Izeta Pljakića takođe 200 evra. Vrednu donaciju od 300 evra iz Francuske je poslao Fahrudin Hadžović, dok je od Senada Latića iz Švajcarske stiglo 200 evra. Dve, takođe, vredne donacije stigle su i “sa one strane okeana”, Iljaz i Esada Feratović iz Amerike su poslali 200 evra, a Rajko Popović iz Kanade 200 evra. Po 100 evra stiglo je iz Makedonije i Slovenije od Muzafera Bihorca i Sadika Delića.

Jednostavno rečeno, plemenitost kakva se retko sreće, koja je za svaku pohvalu i divljenje.

Bog neka vas čuva

– Nas je Bog pogledao kada su nas prošle godine posetili Hido Muratović i reporter “Vesti” koji su o mom i Ismetovom teškom životu obavestili naše ljude u inostranstvu. Mnogi dobrotvori već su nam mnogo pomogli, pa smo prošlu zimu pregrmeli bez većih problema. O novoj kući nismo ni sanjali, iznenadili smo se kad su stigle mašine i majstori. Gledamo ih kako rade i još ne verujemo da će ovo biti naš novi dom u kome ćemo imati sve što nam je potrebno, čak i kupatilo. Hvala mnogo Sanelu Memiću i njegovim prijateljima, hvala do neba i drugim donatorima, sve ih puno selamimo i želimo im dobro zdravlje i svu sreću ovog saveta – poručuje baka Emina.

Da se kao čovek okupa

– Jedva čekam da se okupam u našem kupatilu i da se tokom zime dobro ugrejem, još je sve to “daleko”, jer kuća nije ni ukrovljena, ali mi se nadamo da ćemo se useliti pre prvog snega. Hvala svima koji nam pomažu, bog neka ih čuva – ističe Ismet Amčović.

Neizvesnost ostaje

Baka Emina nijednog tren‘a ne sme Ismeta da ostavi samog, jer se nikada ne zna kada će ga napad pogoditi i kakve nevolje može imati.

– Jednom je pao na užareni šporet i ozbiljno se opekao. Mada je i sama teško bolesna i jedva se kreće uz pomoć štaka, nada se da će još dugo vremena biti uz svog sina i da će se pojaviti još neki novi i bolji lekovi (neki su se već pojavili) koji će mu omogućiti da sam brine o sebi. U novom i toplom domu sve će biti lakše – ističe baka Emina.