wikimedia.org/Boris Dimitrov

Profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije u Beogradu je, povodom dešavanja u Ukrajini, rekao da je Srbija odabrala dobro rešenje sa svog aspekta jer je EU zadovoljna što je Srbija glasala u prilog potpunosti suvereniteta Ukrajine, a Rusija što joj Srbija nije uvela sankcije.

– Mi smo odabrali rešenje koje zadovoljava naša dva partnera mada ne i u potpunosti. EU je zadovoljna što je Srbija glasala u prilog potpunosti suvereniteta Ukrajine. Rusija je opet zadovoljna što mi nismo uveli sankcije i prema tome misli da smo u datom trenutku odabrali jedno optimalno rešenje – rekao je Zečević.

Međutim, dodaje i da se situacija menja iz dana u dan, evoulira i nešto što je sada zadovoljavajuće, može da bude i nedovoljno s aspekta EU.

Što se tiče saopštenja na sajtu Jelisejske palate, Zečević tumači da to govori da predsednik Emanuel Makron izražava pre svega svoje lično prijateljstvo prema Srbiji, svoju podršku i govori o veoma bliskoj saradnji Srbije i Francuske.

– Juče je predsednik Vučić rekao da ako neko bude primljen u EU, onda će to prva biti Srbija. To govori da sa Francuzima imamo sve bolje i bolje odnose, što je za nas važno imajući u vidu istorijski razvoj odnosa – precizirao je Zečević.

Dodaje i da učestali razgovori Makrona i Vučića govore o još jednoj stvari.

– Vučić je jedan od retkih predsednika u Evropi koji je imao prilike mnogo puta da se sretne s Putinom. Danas na zapadu mnogo analiziraju taj psihološki okvir u kojem živi Putin… Postoji i taj drugi momenat a to je dobiti informacije o strukturi ličnosti kakav je Vladimir Putin – ocenjuje Zečević.

Što se tiče zahteva američkih kongresmena za punu integraciju Zapadnog Balkana u EU, Zečević smatra da su to geostrateški razlozi ulaska u EU i da su oni ponekad važniji od tehničkih.

– Najbolji primeri za to su Rumunija, Bugarska, Hrvatska i ti razlozi mogu biti faktor ubrzanog prijema u EU – zaključuje Zečević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here