Tanjug

Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret Francuske uz podršku Francuskog instituta u Srbiji i Ambasade Republike Francuske u Srbiji, organizuju onlajn konferenciju pod nazivom: Randevu u Evropskoj uniji – EU i javno mnjenje: građani Francuske i Srbije o procesu proširenja EU.

Prema podacima iz nekih istraživanja javnog mnjenja u Francuskoj, građani nemaju pozitivan odnos prema proširenju Evropske unije, dok je mišljenje građana Srbije podeljeno. Često dvosmislene poruke koje stižu i od zvanične Srbije, a i od EU, dovode u sumnju istinsku posvećenost obe strane kada je reč o pocesu proširenja EU.

Većina u EU za proširenje, ali Francuzi…

Istraživanje Evrobarometra iz 2019. pokazuje da prvi put nakon 2009. godine, većina građana EU (44 odsto za, prema 42 odsto protiv) podržava politiku proširenja, ali je u Francuskoj znatno drugačiji odnos građana prema ovoj temi: čak 59 odsto je izjavilo da bi prijem Zapadnog Balkana bio loš, dok samo 22 odsto kaže da je dobar.

Istraživanje javnog mnjenja u Srbiji koje Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije sprovodi dva puta godišnje, za 2020. godinu još nije urađeno, ali rezultati nekih drugih istraživanja (Krovne organizacije mladih Srbije-KOMS) ukazuju da je evroskepticizam u porastu među mlađom populacijom. Samo 32,7 odsto mladih je za, dok je 46 odsto protiv ulaska Srbije u EU, podaci su KOMS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here