Bele pčele

U 21. veku ljudi su konformisti. Razonodu, uživanje i negu imaju na svakom koraku. Ponuda vrhunskih usluga u svakoj sferi društvenog i zabavnog života je široka, ali nažalost, to nije slučaj kad su u pitanju najstariji. Otuda ideja i potreba da nadomak Beograda u podnožju Avale izradimo zelenu oazu za ljude u poznim godinama, navodi za “Vesti” dipl. socijalna radnica Danica Puača, upravnica najsavremenijeg doma za stara lica Bele pčele.

Ovaj jedinstveni kompleks za ljude u zrelim godinama ruši predrasude koje obično prate domove za naše najstarije. Jedini je u Evropi koji je napravljen u poslednjih 10 godina, a kompilacija je hotelskog, banjskog i domskog smeštaja.

– Bazično Bele pčele jeste ustanova socijalne zaštite, ali suštinski je mali raj za stara lica. Trudimo se da im ispunimo sve želje u domenu našeg znanja, mogućnosti i sposobnosti – navodi gospođa Puača.

Hotelski sadržaj znači, kako samo ime kaže, da su sve prostorije uređene i opremljene po najvišim standardima.

– Svaka soba ima sopstveno kupatilo i podno grejanje, a sve je prilagođeno mogućnostima starih osoba. Svuda su rukohvati kako bi se osećali sigurno. Toalet šolja je nešto viša da bi oni lakše mogli da je upotrebljavaju. Trudimo se da potenciramo njihovu samostalnost što je duže moguće. U trenutku kada je to više biološki nemoguće, to obavljaju uz asistenciju našeg stručnog osoblja. Ali naš cilj je da se oni što duže osećaju samostalno i dostojanstveno.

Kada je u pitanju ishrana korisnika doma Bele pčele, ona je takođe jedinstvena.

– U hotelskom delu paketa svakoga dana pripremamo pet ili šest jela. To radimo tako što dan ranije anketiramo sve korisnike kako bismo saznali šta žele da jedu narednog dana. U slučaju da imamo hronično obolele korisnike kojima je ishrana veoma bitna, a oni izraze želju da imaju posebnu dijetu, mi se konsultujemo sa našim nutricionistom kako bismo im to omogućili – objašnjava sagovornica “Vesti”.

Dom za prijatelje Bela pčele se možda i najviše razlikuje od drugih sličnih ustanova po banjskom programu.

– U okviru banjskog dela imamo stalno zaposlenog lekara, licencirane medicinske sestre, fizioterapeuta i negovateljice. Doktorka svakog jutra ide u vizitu sa svojim medicinskim timom i gleda u kakvom su stanju korisnici, da li treba da im se promene lekovi… Kada uoči potrebu za korigovanjem terapije, ona se konsultuje sa odabranim lekarom ili specijalistom koji vodi brigu o primarnoj bolesti našeg korisnika. Zbog toga što ih obilazi svakog jutra, ona može da prepozna bilo kakvu promenu, dok lekar specijalista koji zakazuje kontrolu na šest meseci ne može da ima tako neposredan odnos sa njima. U osnovnom paketu korisnici imaju jednom nedeljno fizikalnu terapiju, hidromasažu, stalne šetnje na trim-stazi i tokom leta upotrebu bazena. Osim što se trudimo da kroz socijalna druženja održimo korisnike psihički vitalnim, kroz fizikalnu terapiju nastojimo da ih što duže održimo i u fizičkoj kondiciji. Takođe, u tom našem mini-spa delu gde se nalazi hidromasaža obezbeđujemo i pedikir i manikir tretmane, kao i frizera. Zbog svega toga naši korisnici imaju mogućnost da punim plućima uživaju u svim blagodetima kolektivnog života.

Izolacija i palijativna nega

– Iako ne lečimo korisnike već im samo pružamo potrebnu negu, moram da istaknem da dom Bele pčele ima i posebno medicinsko odeljenje izolacije i palijativne nege. Medicinski deo doma je prilagođen za postoperativne ili postraumatske oporavke. Ono što ne možemo da obezbedimo korisnicima u redovnom smeštaju, to činimo u medicinskom delu. U trenutku kada se korisnik oporavi mi ga prebacujemo u klasičan smeštaj. Naravno, i dalje mu se svakodnevno posvećujemo, ali ne u bolničkim uslovima. Tu je i odeljenje izolacije u slučaju infektivne zaraze da ne bismo došli u situaciju da dođe do epidemije. Tu možemo da izolujemo svakog tokom perioda inkubacije. Imamo odeljenje palijativne nege namenjeno onkološkim pacijentima u terminalnoj fazi. Smatram da je nehumano da neko bude u domu 10 godina i dođe u tu fazu, pa da se zbog nedostatka stručne nege takvi pacijenti vrate porodici. Zato smo se trudili da pokrijemo sve sfere ovog kompleksnog posla – priča upravnica doma Bele pčele Danica Puača.