commons-wikimedia

Austrijska vlada dogovorila je pravila za takozvani “Zeleni pasoš”, sertifikat koji će vakcinisanima, izlečenima od korone, kao i negativno testiranima omogućiti ulaz u ugostiteljske objekte, hotele, ali i doprineti ponovnom slobodnom putovanju.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn istakao je da će taj dokument postojati u digitalnom, ali i analognom formatu. Međunarodno gledano, sistem će od leta tehnički biti primenjen, ali svaka država će i dalje samostalno odlučivati koga i pod kojim uslovima pušta u zemlju, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, “Zeleni pasoš” će putem QR koda od jula moći svuda se “čita”, ali moguće je da će od zemlje do zemlje važiti različita pravila koliko dugo osoba treba da bude vakcinisana da bi mogla da uđe, ili koliko dugo može važiti PCR test,…

Takođe, ni u Austriji nije još sve, kako je kazao Mikštajn, fiksirano, pa, prema njegovim rečima postoji potreba za diskusijom da li će se prihvatati samo vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove (EMA) ili će se prihvatati i kineska Sinofarm, odnosno ruska Sputnjik V vakcina.

Nije verovatno da će samo test sa antitelima biti prihvaćen, jer stručnjaci kažu da je teško odrediti granične vrednosti.

“Zeleni pasoš” će u Austriji, kao što je ranije najavljeno, biti uveden u tri faze.

Prva faza kreće od 19. maja, kada je planirano prvo veće popuštanje mera, tako što će sertifikat o vakcinaciji, potvrda o izlečenju, ili negativan test važiti kao ulaznica za ugostiteljske objekte i manifestacije. Biće prihvaćeni i kućni testovi, ali samo 24 sata stari, dok će antigenski test važiti 48 sati, a PCR test 72 sata.

Kao izlečeno biće prihvaćeno lice koje je u proteklih šest meseci prebolelo koronu. Što se vakcinisanih tiče, “slobode” će moći da koriste oni kojima je prošlo tri nedelje od prve vakcine. Ko ne dođe po drugu dozu vakcine gubi te “slobode”, dodao je Mikštajn.

Kada je reč o tome koliko vakcina “važi”, rekao je da to treba da bude određeno na nivou EU, ali da pretpostavlja da će se postići dogovor da to bude na osam ili devet meseci.

Druga faza startuje od 4. juna, kada će biti digitalno primenjena na nacionalnom nivou.
Digitalni sertifikat će moći da se preuzme na adresi www.gesundheit.gv.at.

Takođe će biti moguće da se dobije i preko zdravstvene kartice e-Card, za šta će biti potrebno da pružalac usluga ima aplikaciju za čitanje broja osiguranja i drugih podataka.
“Zeleni pasoš” biće finaliziran u julu, kada se očekuje da će biti završen i u EU.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime