EPA/Tatyana Zenkovich
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Ukrajinski i ruski lideri Vladimir Zelenski i Vladimir Putin pokušaće da potpišu primirje na istoku Ukrajine i dogovore razmenu zarobljenika kad se budu sastali sledeće nedelje, ali kako je Kijev politički ograničen a Moskva verovatno neće da popusti, izgledi za mir ostaju sumorni, ocenile su diplomate.

Zelenski i Putin će održati prve tet-a-tet razgovore 9. decembra u Parizu koje će nadgledati francuski i nemački lideri, nakon više od tri godine od kada su se sastali čelnici dveju zemalja, preneo je Rojters.

Preko 13.000 ljudi je poginulo u sukobu koji traje pet godina na istoku Ukrajine između proruskih i ukrajinskih snaga.

Malo je znakova da bi moglo da dođe do mirnog rešenja uprkos sporazumu o prekidu vatre potpisanom u februaru 2015. u Minsku, navodi agencija.

– Ako počnemo da razgovaramo o stvarnim političkim, vojnim i bezbednosnim pitanjima, povlačenju dela trupa na liniju kontakta, pitanju lokalnih izbora i statusa Donbasa, vidite da dvojica lidera nemaju puno manevrskog prostora – rekao je visoki francuski diplomata.

Ključni deo sporazuma su izbori u Donbasu, a obe strane se međusobno optužuju za neuspeh u vezi sa sporazumom, koji uključuje obnovu ukrajinske državne kontrole nad čitavom granicom sa Rusijom i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba.

– Ako Rusija ne želi da pristane na dogovor, u ovom slučaju mi ćemo igraditi zid i život će ići dalje – rekao je pomoćnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak na forumu u Londonu.

– Na žalost, živećemo u scenariju zamrznutog konflikta – istakao je on.

Vladimir Frolov, bivši visoki ruski diplomata, rekao je da su male šanse da dođe do sporazuma u Parizu, opisujući pozicije dveju zemalja kao nepomirljive.

– Zelenskii će udariti u dva zida, jedan u Parizu i jedan posle – u zid ruske nepopustljivosti i zidnevoljnosti ukrajinske javnosti da podrži ponižavajuć kompromis sa Rusijom – rekao je Frolov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here