EPA/Sergey Dolzhenko
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

“Ruski predsednik Vladimir Putin ne bi trebalo da očekuje da će mnogo Ukrajinaca prihvatiti njegovu ponudu u vezi s dobijanjem ruskog pasoša”, izjavio je danas novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, istovremeno ponudivši Rusima ukrajinsko državljanstvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče u Pekingu kako razmatra mogućnost uvođenja lakše procedure za sticanje ruskog državljanstva za sve državljane Ukrajine.

“Ono po čemu se Ukrajina posebno razlikuje jeste činjenica da mi Ukrajinci imamo slobodu govora u našoj zemlji, slobodne medije i internet”, napisao je Zelenski na Fejsbuku, preneo je Rojters.

“Mi ćemo dati ukrajinsko državljanstvo pripadnicima svih naroda koji pate zbog autoritarnih i korumpiranih režima, a na prvom mestu Rusima, koji danas verovatno najviše pate”, dodao je Zelenski.

Putin je juče ocenio da je narod Ukrajine umoran od rata, i dodao kako bi želeo da zna stav Zelenskog o sukobu u istočnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Kako agencija podseća, Putin je već potpisao dekret o ubrzanju rešavanja zahteva za rusko državljanstvo Ukrajinaca iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

U dekretu objavljenom na sajtu Kremlja navedeno je da će se ljudima koji žive u delovima Ukrajine u Donjeckom i Luganskom regionu razmatrati zahtevi za manje od tri meseca.

Putin je izjavio da je neprihvatljivo da stanovnici ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk nemaju prava, ali i dodao da Moskva ne želi da stvara probleme novom ukrajinskom rukovodstvu.

Izvor:
Vestionline,Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here