EPA-EFE
Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin u Parizu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za list „Fokus“ da bi želeo da se povuče iz Minskog sporazuma, ali da ne može tak nešto da učini jer bi onda mogle da budu ukinute sankcije Rusiji. Smatra da je za rešavanje spornih pitanja sa Rusijom neophodan sastanak sa Vladimirom Putinom – u četiri oka.

– Kao što sam rekao na jednom od brifinga, mislim da se ne možemo jednostavno povući iz Minskog sporazuma, jer Evropa može da ukine sankcije protiv Rusije i predstavnika Donjecka i Luganske oblasti. Ja bih lično izašao – rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, niko ne želi da okonča rat u Donbasu „osim Ukrajine i evropskih partnera“.

Ukrajinski predsednik rekao je i da će telefonski kontaktirati ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju daljeg odlaganja sastanka u „normandijskom formatu“.

„U slučaju da se nastavi odlaganje sastanka na nivou savetnika, tada ću sigurno stupiti sa njim u kontakt. Kao predsednik Ukrajine moram da rešim sva teška pitanja s njim. A ako ovo pomaže bržem zaustavljanju rata, moram da komuniciram s njim”, izjavio je Zelenski.

Istovremeno, on je priznao da još nije kontaktirao ruskog lidera, jer „nema temu za razgovor“.

Zelenski je dodao da bi sa ruskim kolegom želeo da razgovara ne samo o Donbasu.

– Trebalo bi da postoji i dijalog u ‘normandijskom formatu’ i direktan dijalog. Jer postoje pitanja koja ne postavljamo u ‘normandijskom formatu’, kao pitanje talaca u Rusiji ili na Krimu i pitanje Krima. Ovaj format se odnosi isključivo na Donbas. Smatram da bi trebalo da razgovaram sa njim u četiri oka – smatra on.

Predsednik Ukrajine je podsetio da je sastanak trebalo da bude održan u decembru, ali do sada se nije održao zbog nedoslednosti u pregovaračkim pozicijama i pandemije virusa korona.

Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđa prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakata i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa. Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezu.

Ruski stav je da ne postoje alternative sporazumima iz Minska. Predsednik Rusije Vladimir Putin primetio je da je ovaj dokument, koji su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganska, potvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ima značaj međunarodnog prava, pa zbog toga ne bi bilo moguće revidirati ga jednostrano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here