EPA-EFE/TOMS KALNINS
Vladimir Zelenski

Ministar spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova prokomentarisala je reči predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o Donbasu i preporučila mu da nauči istoriju.

Komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika koji je rekao da ljudi koji žive na teritoriji „privremeno okupiranog Donbasa“ i smatraju se Rusima ne treba da ostanu tamo, jer „to nikada neće biti ruska teritorija“, kao i da bez Ukrajine u Donbasu neće biti „civilizacije“, Nikonorova je istakla na velike praznine u njegovom obrazovanju.

– On očigledno nikada nije da je Donbas od pamtiveka bio i ostao upravo ruski region i region u kome se govori na ruskom. Da ne bi i ubuduće upadao u nevolje, iskreno preporučujemo lideru Ukrajine da što pre nadoknadi ono što je propustio na časovima istorije – ukazala je ona.

Nikonorova je dodala i da pozivi Zelenskog stanovnicima regiona „da odu i traže sebi mesto u Rusiji“ ukazuju na to da ukrajinske vlasti ne shvataju prave uzroke sukoba u Donbasu.

On je počeo, prema njenim rečima, ne zbog „ljubavi prema Rusiji“, već zbog nespremnosti Kijeva da čuje mišljenje stanovnika regiona.

– Sudeći po stilu ponašanja, retorici i odnosu prema ljudima, vrlo brzo će takvi nesrećni lideri morati da traže sebi mesto van svojih visokih vladinih kabineta – zaključila je Nikonorova.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.
Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here