EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nadu da će borbe u Donbasu prestati do kraja ove godine.

– Želim da verujem da će se to desiti ove godine. i verujem u to. Ne bih želeo da imenujem ljude, ali upoređujući naš sadašnji tim sa prošlim, niko ni blizu nije toliko to želeo kao ja. Takav tempo, takav pritisak – niko toliko nije radio na tome – rekao je Zelenski u intervjuu televiziji „Euronews“.

On je na kraju današnjeg razgovora sa nemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom izjavio da Kijev podržava ideju održavanja samita lidera „normandijske četvorke“ (Nemačka, Rusija, Ukrajina, Francuska) do kraja septembra.

Situacija u Donbasu

U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

1 COMMENT

  1. Vi iz Kijeva ste teroristi jer ste objavili rat djelu vlastitog naroda i pokusali okupaciju istih. Nista niste naucili od BiH, Hrvatske i Makedonije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here