commons.wikimedia/Andrew Butko
Donjeck (Foto: Arhiva)

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da “pokazuje mišiće” u Donbasu.

Šef ukrajinske države je saopštio da je u Donbasu došlo do eskalacije konflikta. Po njegovom mišljenju, Rusija stvara atmosferu pritiska na pregovore.

“Pokazivanje mišića u formi vojnih vežbi i potencijalnih provokacija duž granice – tradicionalno je za Rusiju“, napisao je Zelenski na fejsbuku.

On je dodao da je Ukrajina spremna za sve vrste provokacija.

Komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je ranije da Kijev razmatra sve opcije na istoku zemlje, uključujući i ofanzivu.

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država “normandijske četvorke”. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here