EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je danas direktno na Ruse da organizuju proteste zbog zapaljene nuklearne infrastrukture od strane ruskih trupa u Ukrajini, prenosi Rojters.

– Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće? Uostalom, zajedno smo se borili 1986. protiv černobiljske katastrofe – rekao je on u televizijskom obraćanju, evocirajući uspomene na najgoru nuklearnu katastrofu na svetu.

Ruske snage zauzele su teritoriju na kojoj se nalazi ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, saopštila je ranije danas ukrajinska nuklearna inspekcija, potvrđujući da nije bilo radioaktivnog curenja.

Ruske snage noćas su gađale najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen.

– Morate… izaći na ulice i reći da želite da živite, želite da živite na zemlji bez radioaktivne kontaminacije. Radijacija ne zna gde je Rusija, radijacija ne zna gde su granice vaše zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane okrivilo je ukrajinske sabotere za napad na lokaciju nuklearke u Zaporožju, nazvavši ga monstruoznom provokacijom.

Ruske snage koje su prošle nedelje počele invaziju na Ukrajinu već su zauzele ugašenu elektranu u Černobilju severno od Kijeva, koja je izbacila radioaktivni otpad na veći deo Evrope nakon nesreće u toj zemlji u aprilu 1986.

Rojters navodi da analitičari kažu da je fabrika u Zaporožju drugačiji i sigurniji tip, ali Zelenski je rekao da sada nije vreme za ćutanje.

– Morate da se setite zapaljenog grafita razbacanog eksplozijom, žrtava. Morate da se setite sjaja nad uništenim energetskim blokom, evakuacije * rekao je on.

– Kako to da zaboraviš? A ako nisi zaboravio, ne treba da ćutiš.

4 COMMENTS

  1. Kako ga nije sramota , tako nisko je pao . Sramota , evo i ja pozivam Azove da poloze oruzije i da lepo odu kući a i zelenskog da prekine saradnju sa NATO koji su zajedno sa njim isprovicirali Ruse !

  2. Pa ti se zamisli malo, koliko juče Rusi su bili sve i svašta, samo ne ljudi, a sad si se setio Černobila!

  3. Братски народи. Како да не! Зато сте послали про-нацистички батаљон Азов да свакодневно бомбардује Србе у Донбасу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here