EPA
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Savet bezbednosti UN da deluje protiv Rusije zbog vazdušnih udara na civilnu infrastrukturu, koji su ponovo izazvali masovna isključenja struje širom Ukrajine i u susednoj Moldaviji.

Rusija je u sredu pokrenula raketne napade širom Ukrajine, u kojima je prema navodima ukrajinskih vlasti ubijeno 10 ljudi, a prinudno su ugašene nuklearne elektrane i prekinuto snabdevanje vodom i strujom na mnogim mestima, prenosi Rojters.

– Samo u jednom danu pogođeni smo sa 70 projektila. To je ruska formula terora. Sve je to usmereno protiv naše energetske infrastrukture – rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze sinoć na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je saopštio da su pogođene bolnice, škole, saobraćajna infrastruktira, stambena naselja i da Ukrajina očekuje da vidi “veoma čvrstu reakciju” sveta na vazdušne udare u sredu.

Zelenski je rekao da je Ukrajina predložila rezoluciju kojim bi se osudila “svaka vrsta energetskog terora”, a u osvrtu na činjenicu da će Rusija verovatno uložiti veto na takvu rezoluciju, poručio je da je nelogično da “pravo veta ima strana koja vodi rat”.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da ruski predsednik Vladimir Putin “očigledno koristi zimu da nanese ogromnu patnju ukrajinskom narodu”.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odgovorio je žalbom da je protiv pravila Saveta bezbednosti da se Zelenski obraća putem video veze i odbacio je, kako je rekao, “nepromišljene pretnje i ultimatume” Ukrajine i njenih pristalica na Zapadu.

Nebenzja je izjavio da su štetu ukrajinskoj infrastrukturi izazvale rakete koje su ispalili ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane koji su pali u civilna područja, nakon što su ispaljeni na ruske rakete, i pozvao Zapad da prestane da Kijevu daje rakete za protivvazdušnu odbranu, navodi Rojters.

1 COMMENT

  1. Шта овај очекује? Да неко ратује против Руса због лудака који је испровоцирао рат са Русима. Па није цео свет сасвим полудео.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here