EPA/Sergey Dolzhenko
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je spremnost da učestvuje u pregovorima formata Normandijske četvorke o rešavanju situacije u Donbasu, u kojoj se, osim Ukrajine, nalaze i Rusija, Nemačka i Francuska.

– Međutim, razgovori zavise od Moskve – rekao je Zelenski u intervjuu za nekoliko ukrajinskih TV kanala.

– Još jednom potvrđujem spremnost da učestvujem u Normandijskom formatu. Verujem da će biti sastanka, ali sve zavisi od Rusije. Nema potrebe da prihvatate loptu od nekih ruskih medija – rekao je Zelenski, aludirajući na određene medije koji su preneli da je Kijev navodno kriv za odlaganje pregovora, prenosi ruska agencija TASS.

Zamenik šefa kabineta predsednika Rusije Dmitrij Kozak je izjavio u junu da nema svrhe pripremati se za samit Normandijske četvorke zbog nedostatka napretka u vezi sa sprovođenjem prethodnih sporazuma.

Grupa Normandijska četvorka osnovana je 6. juna 2014. godine, kada su lideri Rusije, Francuske, Nemačke i Ukrajine prvi put razgovarali o načinima za rešavanje sukoba u Donbasu tokom proslave 70. godišnjice saveznickog iskrcavanja u francuskom regionu Normandiji.

Od tada je održano pet samita, od kojih je poslednji bio u Parizu 9. decembra 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here