EPA/TATYANA ZENKOVICH
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Senat Sjedinjenih Američkih Država da podrži predlog o sankcijama gasovodu „Severni tok 2“.

“Ukrajina traži od svih svojih prijatelja u američkom Senatu da podrže zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope“, napisao je Zelenski na svom Tviteru.

On je zahvalio senatorima Tedu Kruzu i Čaku Šumeru što su pristali da stave na glasanje pitanje zaustavljanja gasovoda.

Ranije je list „Hil“ objavio da će američki senatori glasati u januaru o sankcijama gasovodu „Severni tok 2“. Nacrtom se predlaže uvođenje sankcija vezanih za izgradnju gasovoda.

Glasanje bi, prema pisanju lista, trebalo da bude održano do 14. januara. Da bi dokument bio prihvaćen, potrebna je podrška 60 senatora.

„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trenutno je njen operator kompanija „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom „Gaspromom“, navodi Sputnjik.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita.

Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

2 COMMENTS

  1. Dali je Zelenski normalan znali on da je gas Ruski i da oni mogu potpuno da ostanu bez protoka gasa uopste bez gasa.

  2. Uskoro vam nece biti potrebna velika pomoc a za to malo je Amerika tu, sa njenim tecnim i skupim gasom. Dok ste cackali, niste mislili. Sad uzivajte i nadajte se sankcijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here