EPA-EFE/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je u nedelju na tešku predstojeću zimu i izvestio je o napretku u kontraofanzivi protiv ruskih trupa.

U nedeljnom večernjem obraćanju, Zelenski je zahvalio svojim snagama što su zauzele dva mesta na jugu i treće na istoku, pozivajući se na “dobre izveštaje” svojih vojnih zapovednika i šefa obaveštajne službe.

Kirilo Tomošenko, zamenik šefa kabineta predsednika, ranije je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu nad selom za koje je rekao da se nalazi u južnom području, koje je glavni fokus kontraofanzive.

“Visokopilja. Regija Herson. Ukrajina. Danas”, napisao je Timošenko na Fejsbuku iznad fotografije trojice vojnika na krovu, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stub.

Ukrajina je prošle nedelje započela kontraofanzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba. Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prelaz reke Dnjepar, saopštio je ukrajinski glavni štab u ponedeljak.

Rusija je u poslednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 vazdušna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u saopštenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Donjeck.

Komentar Zelenskog je usledio dan nakon što je upozorio Evropljane da Rusija priprema “odlučujući energetski udar” tokom hladnih meseci koji dolaze.

Moskva je kao uzroke energetskih poremećaja navela zapadne sankcije i tehnička pitanja. Evropske zemlje, koje su podržale Kijev diplomatskom i vojnom podrškom, optužile su Rusiju da koristi snabdevanje energijom kao oružje.

Neki analitičari kažu da nestašice i porast životnih troškova, kako se zima približava, ugrožavaju podršku Zapada Kijevu, dok vlade pokušavaju da umire nezadovoljno stanovništvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here