EPA
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Kako navodi Rojters, ovo je poslednji u nizu mera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve, koja je pružila podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo pre rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

Novinski, za kojeg se veruje da se trenutno nalazi u Nemačkoj, nosi titulu đakona i u prošlosti je sponzorisao ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve koja je, navodno, bila povezana s Moskvom, prenosi Rojters.

Sankcije su takođe uvedene i namesniku manastira Pečerska Lavra iz Kijeva Pavelu Lebedu, kao i drugim sveštenicima iz regionalnih ogranka crkve na istoku i jugu Ukrajine.

Britanska novinska agencija podseća da su ranije ove nedelje uvedene sankcije za 22 Rusa povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here