EPA/Sergey Dolzhenko
Ukrajinski vojnici

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je povodom godišnjice referenduma o pripajanju Krima Rusiji izjavio da zvanični Kijev neće odustati od poluostrva i da je pripremio strategiju deokupacije i reintegracije poluostrva.

“Pre sedam godina je Rusija organizovala lažni referendum na Krimu. Prvi put nakon nezakonite aneksije, Ukrajina je pripremila strategiju deokupacije i reintegracije poluostrva. Ujedinjujemo svet na osnovu Krimske platforme kako bismo vratili Ukrajini ono što je ukrajinsko”, napisao je Zelenski na svom Tviter nalogu.

​Održavanje samita „Krimske platforme“, na kojoj Kijev planira da razmotri pitanje vraćanja Krima, planirano je za 23. avgust, uoči Dana nezavisnosti Ukrajine. Ukrajinska strana je brojnim državama predložila da se pridruže platformi. Među njima su Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba nazvao „tri stuba“ politike za povratak Krima. Jedan od njih je strategija „deokupacije“ poluostrva koju je ranije odobrio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Putin: Pitanje Krima je zatvoreno

S druge strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da su svi napori Kijeva da vrati Krim Ukrajini nelegitimni i da će biti shvaćeni kao agresija na subjekte Ruske Federacije. Zaharova je dodala da Moskva poziva Kijev na poštovanje legitimnog izbora stanovnika poluostrva.

Poluostrvo u utorak slavi sedmu godišnjicu referenduma na kojem je doneta odluka o ponovnom ujedinjenju poluostrva sa Rusijom. Proslave se održavaju pod parolom „Krimsko proleće – sedam godina kod kuće“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here