EPA
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da dođu u grad Buču u Kijevskoj oblasti, nakon što se u subotu pojavio snimak ubijenih civila u Buči, za koji je rusko Ministarstvo odbrane reklo da je namešten i da je u pitanju provokacija, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da su svi foto i video materijali “provokacija ukrajinskih vlasti”.

Kako su naveli u ruskom vojnom resoru, za vreme dok je grad bio pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od nasilnih akcija.

Ministarstvo je navelo da su sve ruske jedinice napustile Buču 30. marta, dan nakon rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zatražio je danas od sveta da odgovori na, kako je rekao, “masakr” u Buči, a reagovao je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je rekao da je “duboko šokiran” fotografijama mrtvih civila u Buči, zbog čega je zatražio nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here