Tanjug
Ivica Dačić

Nesporna je želja da se izvrše promene Ustava, ali to podrazumeva čitav niz političkih dogovora, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je naveo da proces ustavnih promena koje je inicirala Vlada Srbije nije još započet, jer on formalno počinje sednicom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ukazujući da postupanje Skupštine po Predlogu za izmenu Ustava nije ograničeno rokovima, Dačić je naveo da sa druge strane jeste oročeno mandatom saziva Skupštine.

Napomenuo je da će biti procenjeno da li će promena Ustava, koja podrazumeva i referendum, stići da se okonča do kraja mandata ovog saziva Narodne skupštine, jer ustavne promene ne mogu da se prenose u drugi saziv.

Pošto ustavne promene moraju dobiti potvrdu na referendumu, Ivica Dačić je ukazao i da bi trebalo i da se Zakon o referendumu upodobi ovom tekstu Ustava.

– Nesporna je želja da se izvrše promene Ustava, ali to podrazumeva čitav niz političkih dogovora pre svega oko dinamike. Ukoliko se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore, tome prethodi odluka o raspuštanju Skupštine i skraćenju mandata – rekao je Dačić pred sastanak sa predstavnicima Društva sudija Srbije, na kojem su jedna od tema bila ustavne promene.

Prema rečima Dačića, pored pomenutih proceduralnih pitanja, najvažnije suštinsko pitanje je pitanje amandmana koje će, ako se usvoji predlog za izmenu Ustava, tek onda biti predmet rasprave u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

– Odbor za ustavna pitanja najpre utvrđuje da li je inicijativa za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pa ako utvrdi da jeste, onda se Skupština izjašnjava da li u načelu prihvata predlog za promenu ustava. Tek nakon toga Odbor počinje da radi na utvrđivanju konkretnih amandmana – precizirao je Dačić.

Potom se o tome Skupština izjašnjava kao i o predlogu kada treba da bude raspisan referendum, dodao je on.

– Tu rokova nema, ali je jedini rok, koji je za nas bitan – kraj mandata Skupštine. Ako se promene započinju moraju da se završe do kraja mandata ove Skupštine – zaključio je predsednik parlamenta.

9 COMMENTS

  1. Ako ga menjate da bi Kosovo i Metohiju predali, a krijete se iza referenduma bolje da date ostavke !

  2. Нови устав добијамо и такав устав ће још више бранити политичко мафијашке разбојнике, којима ће бити дозвољено још више да нас пљачкају. Биће дозвољени истополни бракови, усвајање деце од стране истих. А поред тога ће само озвсничити да Косово постоји.
    Јер у моје време то је била АП Косово и Метохија

  3. zasto treba menjati ustav dali zato da vam je lakse otpisati kosovo ili hocete da ukinute autonomije
    sa prvim se neslazem a sa drugim aplaudiram

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here