Unsplash
Ilustracija

Savetovanje s frizerskim stručnjakom prvi je korak kod farbanja kose u plavo.

O tome kakvu boju odabrati, zavisi i podton kože, a stručnjaci koji su “odgovorni” za boje kose poznatih dama, poput najpoznatije blogerke Chiare Ferragni, otkrili su trikove za savršenu boju kose.

Zadržite prirodnu boju kao temelj

Za početak, očuvanje prirodne boje kao temelja je najvažniji korak pri prelasku na novu boju kose.

Naime, stručnjaci kažu kako je ta bazna boja u skladu s našim podtonom kože pa menjanje temeljne boje može dovesti do lošeg konačnog rezultata. Neutralna i prirodna baza najviše će laskati novoj plavoj boji kose, a očuvanjem prirodnih tonova, izbeći će se i ono čega se svi boje – neželjenih tonova koji se često pojavljuju nakon farbanja kose.

Color i hair stručnjaci objašnjavaju da, isto kao što podtonovi kože imaju pravilnu količinu hladnih, toplih i neutralnih tonova, tako bi trebalo biti i s kosom. Svi obrisi, nepravilnosti ili pegice s lica, trebali bi se “reflektovati” i na našoj kosi, odnosno samo jedan ton bio bi loš odabir.

Kako bi nova boja kosa bila laskava, frizer se treba pobrinuti za ravnotežu među tonovima, a Rez, jedan od frizera poznatih, ima i svoju tehniku koju zove “Midlight colour technique”. Ona podseća na kompleksniju verziju popularnog balayagea jer se na baznu boju dodaju različite vrste pramenova koji su međusobno povezani i izbalansirani.

Fotografija neka bude samo inspiracija

Pre odlaska u frizerski salon, bilo bi dobro razlikovati pojmove poput hladnih i toplih tonova te svetlih i tamnih nijansi, kako bi komunikacija s frizerom bila jednostavnija.

Naime, stručnjaci kažu kako toplija nijansa ne mora automatski značiti da se radi o tamnijoj boji kose, dok hladniji tonovi ne podrazumijevaju nužno i pepeljastu boju kose. Mnogi u frizerski salon dolaze s fotografijom, ali treba biti svestan da ona može poslužiti tek kao inspiracija, a ne copy-paste izgled.

Kako kod prirodnih, tako i kod farbanih boja za kosu, ne može se postići da dve osobe imaju identičnu boju za kosu. Konačni rezultat može biti sličan, a nikako isti. Jednom kad izađete iz frizerskog salona zadovoljni novi izgledom, nikako ne znači da je došao kraj brizi oko kose. Kosu treba održavati proizvodima za zaštitu od topline, koristiti masku za kose, a šamponom i regeneratorom održavati svetle tonove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here