www.robertsiladji.com
Robert Silađi vežba sa devojkom

Mast na stomaku pored toga što ružno izgleda, skladište je mnogih unutrašnjih problema kao što su gojaznost, dijabetes, bolesti srca, povišenog pritiska…Uzroci pojave sala na stomaku su razni, genetika, hormoni, stres, nedovoljno sna.

Za početak morate regulisati ishranu i krenuti sa vežbanjem. Nemaju samo gojazni ljudi problem sa salom na stomaku, isti problem ima i puno vitkih ljudi.

Trbušnjaci ne predstavljaju  rešenje, mnogo je važnije fokusirati se na mišiće ispod kože. Nije najvažnije imati pločice na stomaku, ako preko njih ostaje salo.

Kada ste svesni da rešenje problema nije tako jednostavno pomoć personalnog trenera je idealan izbor da na pravilan način uvedete zdrave navike, regulišete ishranu i krenete sa vežbanjem. Najteže je pokrenuti se. Baš iz tog razloga imati uz sebe trenera koji će vas motivisati i biti iskrena podrška je idealan put do uspeha.

SUBKUTANA I VISCERALNA MAST

Subkutana ili potkožna mast je manje opasna, ali prilično estetski ružna. Nalazi se pod kožom, kada rukom uhvatite višak na stomaku sve što se zadrži među prstima je subkutana mast.

Visceralna ili unutrašnja mast gomila se duboko u trbušnoj duplji, ali i oko unutrašnjih organa. Kada je ima previše vaši organi mogu biti opterećeni što dovodi do gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, povišenog pritiska.

Posle menopauze kod žena dolazi do smanjenog lučenja estrogena što dovodi do povećanja visceralnih masti. Smanjena aktivnost, loša ishrana su glavni razlozi, pored cigareta, alkohola i sl.

KAKO VEŽBANJEM DO RAVNOG STOMAKA

Online  trening ili personalni trening je bitan da bi pravilno gubili masti i gradili mišiće.

Aerobne ili kardio vežbe (trčanje, hodanje, vožnja bicikla…) će povećati telesnu temperaturu i poboljšati cirkulaciju, smanjiti masti. Vežbanje je jako važno za održavanje težine i sprečava da se povrati masnoća na stomaku nakon gubitka kilograma.

Potrošnja kalorija mora biti veća od unetih.

Fizička aktivnost čini vaš metabolizam aktivnim i stimuliše mišiće koji sagorevaju masti, smanjuje šećer u krvi. Naravno vežbanje će dati najbolje rezultate kada je u kombinaciji sa pravilnom i izbalansiranom ishranom.

VAŽNE ČINJENICE KOJE TREBA DA ZNATE

– Žene koje imaju obim struka preko 88 cm imaju prekomernu koncentraciju masti na stomaku i podložne su zdravstvenim problemima

– Jedite hranu biljnog porekla (voće, povrće, žitarice)

– Birajte hranu bogatu proteinima i mlečne proizvode sa manjim procentom masti

– Šećer i slatka pića izbacite

– Stres izaziva lučenje hormona kortizola koji uzrokuje pojavu sala na stomaku

– Pojedine dijete mogu povećati nivo insulina koji aktivira skladištenje masti, povećava rizik od masne jetre, što uzrokuje pojavu sala na stomaku

– Manje sna dovodi do usporavanja metabolizma i rizika od gojaznosti

Neaktivnost je jedan od najvećih rizika lošeg zdravlja. Za zdravlje nije bitna samo sveukupna težina, već i gde se masnoće talože, upravo masnoće povećavaju rizik od smrtnosti.

Količina vežbanja zavisi od vaših ciljeva, preporuka je od 150 do 300 minuta treninga sedmično. Unosite onoliko kalorija koliko ćete sagoreti vežbanjem.

Možda ne možete uticati na genetiku i menopauzu, ali druge faktore koji dovode do pojave masti na stomaku možete držati pos kontrolom, od vas zavisi.

Ukoliko ste iz Novog Sada i treba vam pomoć personalnog trenera Robert Siladji vam stoji na raspolaganju. Specijalizovan za ženske probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here