commoswikipedia.org/mediaportal.vojvodina.gov.rs
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović našla se u medijskoj žiži zbog izjave da predstavnici Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija.

– Institucije Srpske imaju pravo da se usprotive dugogodišnjim nastojanjima bošnjačkih političara da se Srpskoj oduzmu nadležnosti – kazala je Cvijanovićeva, koja od izbornog trijumfa 2018. vodi Srpsku.

Do tada je u dva mandata bila premijerka: prvi put kada je posle ostavke predsednika Vlade Aleksandra Džombića 12. marta 2013. preuzela premijersku funkciju i postala prva žena u Srpskoj koja vodi Vladu. Drugi, posle izbora 2014, tadašnji predsednik Srpske Milorad Dodik, ponovo joj je poverio premijerski mandat.

Rođena 1967. u Tesliću, u braku Slobodana i Ive Grabovac. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, upisala engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Magistrirala je u oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu “Međunarodno-pravni položaj EU”. Pre nego što je ušla u političke vode, radila je deceniju i po kao profesor engleskog jezika, a potom kao prevodilac u Misiji EU, pa asistent.

Kada je 2006. Milorad Dodik postao premijer, ušla je u njegov kabinet kao savetnica za EU integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a potom bila šef Kabineta premijera do 2010. U Vladu je ušla 2010. kao ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U jednom skupštinskom mandatu bila je član iz reda stručnjaka Odbora za EU integracije i regionalnu saradnju Skupštine Srpske. Potpredsednica je Stranke nezavisnih socijaldemokrata, članica Predsedništva stranke, Izvršnog komiteta, Glavnog odbora i Aktiva žena.

U vreme njenog rukovođenja Vladom izglasana je isplata penzija iz Trezora kako bi bile redovne, a da su joj primanja svih građana važna, nedavno je potvrdila istakavši da je vlast opredeljena za povećanje plata i primanja za najstarije, kao i jačanje socijalnih prava.

– Paralelno s tim, radiće se infrastrukturni projekti. Mnogo napretka je već vidljivo i nastavićemo s tim. Povećavaćemo subvencije za poljoprivredne proizvođače i podržavati privredu. Za sve to nam je potrebna politička stabilnost koju ćemo i dalje imati – obećala je.

Zahvaljujući svojim zalaganjima, 2018. je ponela dve titule “Ličnost godine”. Bila je laureat prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” za Republiku Srpsku, kao ličnost te godine. Dnevni list “Nezavisne novine” takođe su je proglasile za ličnost godine, “zbog brojnih zasluga za dobrobit svih u RS, uključujući i činjenicu da su u vreme dok je predvodila Vladu penzije uvećane za oko 20 odsto”. Uz to, pokrenula je višegodišnji nacionalni program demografske obnove Republike Srpske.

– Hvala svim ljudima, kolegama ministrima, predsedniku Miloradu Dodiku i onima koji su u mom okruženju trpeli radno vreme od ujutru do uveče, radili subotom i nedeljom – navela je, zahvalivši se i svojoj porodici koju čine suprug Aleksandar Cvijanović i sinovi Filip i Stefan.

Aleksandar Cvijanović je takođe član SNSD, a bio je direktor Zavoda za izgradnju Banjaluke do oktobra 2014. kada je podneo ostavku. Suprug i sinovi se uspešno bave privatnim biznisom.