Foto: KK Partizan
KK Partizan

Kakva utakmica u Istanbulu! Iako je samo prijateljski turnir i iako su samo pripreme, Partizan i Monako su odigrali meč koji će se dugo prepričavati. Nismo videli jedan, ni dva, već tri produžetka i tek nakon 55 minuta košarke u najvećem gradu Turske dobili smo pobednika i to su bili beogradski crno-beli, koji će sutra zaigrati u finalu – 120:114!

Kao što smo pomenuli, košarku smo gledali skoro 2 i po sata iz dvorane “Ulker” u Istanbulu. Delovalo je kao da ova utakmica nema kraja. Jer u završnici regularnog toka meča Monako je “upalio motore”. Malo po malo se francuski sastav prbiližavao Partizanu i na kraju je čak i poveo rezultatom 83:84. Usledilo je pogođeno slobodno bacanje Kevina Pantera za nerešen rezultat posle čega je Zvezdan Mitrović tražio tajmaut. Dugo su Francuzi postavljali taj poslednji napad, nisu ga iskoristili i usledilo je dodatnih pet minuta.

Tamo je Danilo Anđušić na minut pred kraj postigao dvojku, kojom je odvojio Monako na +3, ali je momentalno na drugoj strani usledila trojka Nemanje Dangubića. Posle koje su u poslednjem napadu i jedni i drugi promašili šanse za pobedu. Tako da je usledio još jedan produžetak.

I ovde je sve rešavano u završnih 60 sekundi. Prokockao je Partizan +4, bilo je dramatično, pošto je Jam Madar na malo više od pola minuta pred kraj proklizao i poklonio loptu protivniku, ali je na drugoj strani jednom igraču Monaka ispala lopta, pa je Željko Obradović tražio tajmaut da organizuje poslednji napad svoje ekipe. No, tamo je Smailagić ispustio loptu, usledio je napad Monaka, ali Francuzi opet nisu uspeli da ga realizuju. Otišli smo u trećih po redu dodatnih pet minuta.

Delovalo je ponovo da Partizan tamo drži stvar u svojim rukama, ali je Monako prišao na samo poen. Usledila je penal završnica kroz koju su se košarkaši crno-belih bolje snašli, pa odlaze u veliko finale posle zaista ogromne borbe. Zek Ledej je imao mirnu ruku, a Željko Obradović je sa visoko uzdignutim rukama i uz aplauze napustio teren.

I kao što smo već rekli, Partizan je odigrao više nego dobru utakmicu protiv Monaka i možda je mogao da je reši i mnogo ranije, ali nije se dalo. Napadački su crno-beli bili izuzetno raspoloženi, što im je omogućilo da u najvećoj meri kontrolišu situaciju protiv ekipe koja će ove sezone igrati u Evroligi u uvodnih 20 minuta, a posle su uspevali da odole u borbi “prsa o prsa”.

Jako dobro su tokom prvog poluvremena funkcionisali Alen Smailagić, Zek Ledej i Kevin Panter. Svaki put kada bi Monako pripretio da se vrati u utakmicu, ovaj trojac bi “udario” kontru i odvojio crno-bele na pristojnu razliku. Generalno gledano, trojke su dobro služile ekipu Partizana i to je bila pokretačka snaga sastava Željka Obradovića.

Kao što smo rekli, Partizan je odigrao vrhunsko prvo poluvreme, konkretno drugu četvrtinu koju su rešili u svoju korist sa sjajnih 27:14. Pad u igri viđen je u nastavku, kada je Monako uspeo da istopi deset razlike u trećoj deonici i da ovoj utakmici ipak podari nešto dramatičniju završnicu.

Posle prekršaja Uroša Trifunovića na tri minuta pred kraj treće četvrtine, Monako je prišao na samo pet poena zaostatka, a pred sam kraj je tim iz francuskog šampionata došao i na posed zaostatka. Na svu sreću, crno-beli su uspeli da se trgnu na startu poslednje deonice i da ponovo odu na +5, ali je bez obzira na sve usledila jako zanimljiva završnica, koju smo već opisali.

Partizan će se u finalu turnira sastati sa pobednikom duela između Fenerbahčea i Uniksa, koja se igra nešto kasnije, sa početkom od 19.00 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here