EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Miloš Zeman

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da mu je predsednik Češke Miloš Zeman rekao da nije primio akreditivna pisma za kosovskog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo.

Dačić je rekao da je Beograd češkom predsedniku na tome veoma zahvalan.

Na pitanje da li predsednik Zeman, sa kojim se sastao prilikom boravka u Češkoj, rekao konkretno kakav je njegov stav za rešavanje kosovskog pitanja, Dačić je naveo:

– Ne, nije ulazio u taj deo problema. On ima puno razumevanje oko tog problema, rekao mi je da nije primio akreditivna pisma za njihovog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo, na čemu smo mu veoma zahvalni.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Češke na veoma visokom nivou, a da je sa domaćinima, pre svega sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondarčekom, razgovarao o produbljivanju saradnje i potrebi da međusobni susreti budu redovni.

Naveo je da Češka sa svega nekoliko zemalja ima redovne godišnje sastanke predstavnika parlamenata.

– Dogovorili smo se da posle izbora u Češkoj, koji će biti u oktobru ove godine i izbora u Srbiji, koji će biti u aprilu sledeće godine, nastavimo naše dobre bilateralne odnose – rekao je Dačić.

Dačić je tokom posete Češkoj, osim sa Vondarčekom i Zemanom, razgovarao i sa češkim premijerom Andrejem Babišem, te istakao da se sa svim sagovornicima saglasio da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou.

– Te odnose prati razvoj naših političkih komunikacija i sastanaka, ali i razvoj ekonomske saradnje koja je u prošloj godini dostigla 1,2 milijarde evra – rekao je Dačić.

Dodao je da je su češke investicije u Srbiji sve veće i da se privredna saradnja dve zemlje odvija na veoma zadovoljavajući način.

Naveo je da su predstavnici Češke veoma zahvalni Srbiji, pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću na doniranim vakcinama.

– To je Češkoj veoma značilo – rekao je Dačić.

Kaže da je predsedniku Zemanu preneo očekivanja da će prihvatiti poziv predsednika Srbije da poseti našu zemlju u što skorijem periodu.

– Oni su zainteresovani da tom prilikom predsednik Zeman otvori Češku kuću koja postoji u našoj zemlji – rekao je Dačić.

Istakao je da Češka Srbiju smatra ne samo prijateljskom, već i bratskom zemljom.

Naveo je da je tokom posete Češkoj bilo reči i o Bledskom strateškom forumu, koji će biti održan sutra u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here