Tanjug
Miloš Zeman

Češki predsednik Miloš Zeman, koji je u Beogradu izjavio da namerava da pokrene pitanje o mogućnosti da Prag povuče priznanje Kosova, za češke medije kaže da će za to imati dva argumenta – istrage koje se vode pred Specijalnim sudom protiv kosovskih zvaničnika i to što je Donji dom parlamenta svojevremeno sugerisao da se ne priznaje nezavisnost KiM.

On je na kraju posete Srbiji rekao da je njegov stav o Kosovu odavno poznat i da ne predstavlja iznenađenje.

Zeman je podsetio da je Donji dom češkog parlamenta usvojio rezoluciju u kojoj se traži da vlada ne prizna Kosovo, ali se vlada, na čijem je čelu bio Mirek Topolanek oglušila o tu rezoluciju.

Njegov drugi argument tiče se istraga o ratnim zločinima koje se vode protiv kosovskih političara na vlasti, počev od premijera.

“To je, složićete se, ipak različito od istraga za privredni kriminal”.

“Na sastanku sa zvaničnicima za ustavna pitanja, kojih ima četvoro, pokušaću da iznesem te argumente. Bilo da uspem ili ne – to je život”, kaže Zeman, a prenosi ČTK.

On je, takođe, rekao da nije pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija na samit lidera Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, dok predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste.

Upitan da li bi se stvari promenile ako bi demokratske snage, neopterećene prošlošću, pobedile na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, Zeman kaže da naravno bi, ali da ne treba biti toliko optimističan da će se tako nešto i desiti.

“Nažalost, demokratske snage na Kosovu su veoma slabo zastupljene”, zaključio je on.

Takođe on kaže da bi voleo da dođe do pomirenja između kosovskih Albanca i Srba.

“Ali, jedno su želje, a drugo činjenice”, rekao je Zeman i podsetio na takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije.

“To, definitvno, nisu koraci u pravcu kompromisa”, zaključio je Zeman.

1 COMMENT

  1. Zeman i povlacenje proznanja Kosova.
    Rekao bih da je Zeman jedini pravi covek u ceskoj republici. Ne samo zbog predloga o povlacenju rpiznanja Kosova. On mi je vec godinama poznat kao vrlo korektan covek. I o svim drugim evropskim problemima je uvek govorio jako korektno bez dlake na jeziku, kome se svidjalo kome ne.
    Dobro bi bilo da Ceska povuce priznanje Kosova, da se malo izpruze za sve ono sto su ostali ceski celnici za vreme rata ruzno govorili i krivili Srbiju za rat.
    Nadaj mo se da ce Zenan nesto uciniti po poviacenju priznanja, ali ako znamo kakvih Ceha jos puno ima, mislim ad od toga nece nista biti.
    Mi vidimo da je danas Gospodin Vucic u razgovoru sa Zemanom rekao da povlacenje priznanja sad nije realno. Ali i pored duznog postovanja prema gospodinu Vucicu za njegov dobar rad, dozvoljavam nedovoljnu diplomatsku kritiku nasem poedsedniku za tu rec “nije realno”. To je jedna rec mozda i realna, ali ta ista rec u diplomatskom zargonu moze imati vrlo razlicite konotacije koje protivnici Srbije rado vole cuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here