commons.wikimedia/Ceslou
Glavni grad Katara Doha

Stručnjaci kažu da se zemljotres može dogoditi bukvalno bilo gde. Šanse za njega najveće su u trusnim područjima poput Japana, Filipina ili Indije, ali jednu zemlju je WorldRiskIndex istakao kao onu sa najmanje opasnosti od podrhtavanja tla i drugih prirodnih nepogoda.

Reč je o Kataru. Ta država na Arapskom poluostrvu prema ovogodišnjem izveštaju WorldRiskIndexa našla se na prvom mesto liste najsigurnijih zemalja sveta od prirodnih katastrofa s vrednošću indeksa 0,31. Ukratko, u Kataru imate najmanje šanse da doživite zemljotres, poplavu, erupciju vulkana i druge elementarne nepogode…
To ipak ne znači da se u Kataru nikad ne dešavaju potresi. Seizmološka služba u Dohi je, na primer, 9. juna ove godine zabeležila zemljotres od 5.7 stepeni po Rihteru s epicentrom u jugozapadnom Iranu, a koji se itekako mogao osetiti i u Kataru.

WorldRiskIndex osim što analizira mogućnost pojave prirodnih katastrofa u pojedinoj zemlji, uključuje i brojne socijalne, političke i ekološke faktore, pri čemu se fokusira  i na potencijalnu ranjivost stanovništva i njihovu sposobnost da se prilagodi novim događajima kao posledicama klimatskih promena.

Posle Katara, najsigurnija zemlja sveta od prirodnih katastrofa je Malta (0,66 vrednost indeksa), Sveti Vinsent i Grenadini (0,81 vrednost indeksa), Grenada (0,97) i Saudijska Arabija (1,04). Najnesigurnija zemlja prema WorldRiskIndexu za 2020. godinu je država u Okeaniji – Vanuatu sa vrednošću indeksa od čak 49.7.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here