M. Karović
Kosovo i Metohija

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajednikoj izjavi tih zemalja, objavljenoj na sajtu francuske ambasade u Beogradu.

U izjavi vlada pet zemalja se ističe da status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da jednostavno nije održiv.

Nakon godina stagnacije došlo je vreme, navodi se u zajedničkoj izjavi, da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

“Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti”, kaže se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su spremne, kako se navodi, da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju  ulogu u procesu, ali to ne mogu da učine sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

“Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi vlada Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

2 COMMENTS

  1. Beograd da ne lobira za povlačenje nezavisnosti.A kad se lobiralo za državu Kosovo to je bilo u redu.Vi ste naopaki ljudi i sve što radite,kažete,mislite je naopako.

  2. Kvinta sad pokusava sa druge strane, jer uvidja da im plan ne uspeva. Opet im nece uspeti. Rat su izgubili onog trenutka kad su ga zapoceli. Sto pre dodju pameti, to bolje za njih. Ili se nece opametiti dok im sasvim bude kasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here