EPA/Kusthrim Ternava

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su sa velikim razočaranjem primile na znanje odluku kosovske vlade da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta u vezi sa održavanjem srpskih izbora 3. aprila na Kosovu.

Takav stav vlade u Prištini nije u skladu sa našim vrednostima i narušiće evropske aspiracije Kosova, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte.
Zemlje Kvinte su u saopštenju uputile i poziv obema stranama.

– Ponavljamo snažan poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koji povećavaju tenzije i mogu da dovedu do incidenata – navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD intenzivno su sarađivale sa vladama Kosova i Srbije proteklih meseci kako bi se pronašlo pragmatično rešenje kako bi se građanima Kosova koji ispunjavaju uslove omogućilo da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima u Srbiji 3. aprila 2022.

– Priznajemo da je prerogativ Vlade Kosova da odluči da li će da dozvoli ili ne omogućavanje glasanja na izborima u drugoj zemlji. Dok cenimo spremnost Srbije da pronađe rešenje, sa velikim razočaranjem primamo na znanje odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta. Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih njenih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa – piše u saopštenju.

Ovakav stav Vlade Kosova, poručile su zemlje Kvinte, nije u skladu sa njihovim vrednostima i principima i narušiće evropske aspiracije Kosova.

Navode da su nakon ruske invazije na Ukrajinu, pozdravili usklađivanje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su usvojile EU i članice Kvinte.

– Međutim, od Kosova se takođe očekuje da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa. Očekujemo da Vlada Kosova deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjenju tenzija i da se konstruktivno angažuje u Dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji vodi EU. Ovo je ključno za postizanje napretka ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otključati EU perspektivu Kosova – navode u saopštenju.

1 COMMENT

  1. Hajde da se ne lažemo
    Vi albancima upravljate
    Oni rade šta im vi kažete
    Ne važi sporazum nećete vi nećemo ni mi
    Marš u PM
    I ovako nas smatrate Malim Rusima
    ☦️☦️☦️
    Bože Pravde

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here