Maksimirski stadion u Zagrebu privremeno je neupotrebljiv zbog oštećenja u zemljotresu koji je u martu pogodio glavni grad Hrvatske, prenosi portal SeeBiz.

Tim statičara koji je obavio pregled kuće Dinama i hrvatske reprezentacije zalepio je na istočnu tribinu žutu nalepnicu, odnosno proglasio objekt privremeno neupotrebljivim, a potrebna je detaljna analiza konstrukcije kompletnog Maksimira, na kojem je tokom utakmica Lige šampiona prošle sezone u proseku skakalo 28.855 gledalaca.

Ključni problem je glavna nosiva konstrukcija istočne tribine, a na severu je problematična staklena fasada, koja je u potresu popucala i polomila se.

Docent Mislav Stepinac, deo tima sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji je nakon potresa obavio brz pregled stadiona, rekao je da je većina oštećenja od potresa nastala na istočnoj tribini, da su uočene pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sistem tribine, pomeranje krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine i odvajanje zaštitnog sloja betona od glavne armature.

– Reč je o ozbiljnom poslu, a ozbiljne mogu biti i posledice u slučaju pogrešne procene stanja – rekao je Stepinac za Sportske novosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here