Promo
Velika avantura: Ksenija Marinković kao Draginja

Ostvarenje “Da li ste videli ovu ženu” Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu kritike na 24. međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala. Black Movie festival nastao je početkom 90-ih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi.

Festival je tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz celog sveta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala. Glavnu nagradu festivala dodeljuje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

– Veoma smo srećni zbog ove važne nagrade koju smo osvojili u Ženevi. Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo – rekli su povodom nagrade Matija Gluščević i Dušan Zorić.

Podsećamo da će specijalna projekcija filma “Da li ste videli ovu ženu?” biti održana u nedelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) kada će sa ekipom filma biti održan razgovor.

“Da li ste videli ovu ženu?” u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike. Film je osvojio gran pri “Aleksandar Saša Petrović” na 28. festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland). Svetska premijera održana je na 79. filmskom festivalu u Veneciji na kome je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja, dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

“Da li ste videli ovu ženu?” je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. Igraju još i Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić…

Snimanje trajalo pet godina

Glavna glumica Ksenija Marinković kaže da je film “Da li ste videli ovu ženu” brutalno iskren, namenjen svima koji žude za promenom, da pobegnu ili nestanu, bez obzira na godine i pol.

– Snimanje koje je trajalo pet godina u svakom smislu bilo je avantura u kojoj su učestvovali brojni filmski profesionalci, prijatelji i glumačke zvezde – rekla je Ksenija Marinković.