Ministarstvo odbrane Srbije
Srpske nindže: Specijalci u akciji

Posle incidenta između pripadnika specijalne vojne jedinice Kobre i učesnika protesta “1 od 5 miliona” kolege su, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, početkom nedelje ispred Predsedništva Srbije zamenile koleginice iz ove jedinice.

Taj potez je podelio javnost i dok ga deo javnosti vidi kao političku promociju i mešanje u tuđ posao, drugi smatra da je predsednik ispravno postupio.

– Ovo je čist marketinški potez – komentariše za “Vesti” vojni analitičar Aleksandar Radić. On ukazuje da u savremenom svetu više niko ne može da deli zadatke prema polu.

– Vojska Srbije prednjači u uključivanju žena u svoje redove koliko je to moguće po prirodi posla i ovu vojnu jedinicu više niko ne može da razdvaja u zadacima, niti prema muškom i ženskom polu. Ovo je leto izgleda politički vruće u medijima, pa je tema o Kobrama, još jedna letnja politička anegdota. Simpatično zvuči i hajde da ostane na tome – poručuje Radić.

Žene Kobre su zamenile kolege pošto je jedan od učesnika protesta Srđan Marković rekao da je “obezbeđenje zgrade primenilo fizičku silu” nad njim kada je hteo da preda predsedniku preporuke za fer izbore. Šef države je već sutradan najavio lepši pol u uniformi pred svojim radnim mestom kao garant da dolazak demonstranata protekne mirno.

– Molim ih da devojke i žene ne tuku, jer će one da obezbeđuju objekte – rekao je Vučić.

Pripadnice Kobri pred Predsedništvom direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš vidi kao želju da se relaksira napetost koju generišu pripadnici opozicije i organizatori protesta.

– Pre svega, upravo stručna javnost ne sme da pravi razliku zbog pola pripadnika vojske koji obezbeđuju predsednika i objekte u kojima boravi. Bespredmetna je i tvrdnja da je Vučić to uradio bez bezbednosne procene nadležnih službi, jer žene u specijalnim jedinicama u vojsci i policiji prolaze identičnu obuku i poseduju jednake veštine kao i njihove kolege. Naprotiv, odluku da svoju bezbednost poveri damama pokazuje njegovo poštovanje i poverenje prema najsloženijim poslovima koje žene rade u našem društvu- ocenio je Dragaš u izjavi za “Vesti”, uz napomenu da ni u jednoj uređenoj zemlji nije dopušten nasilan ulazak u zaštićen prostor objekata u kojima žive i rade zaštićene ličnosti, a posebno predsednik države.

Predsednik da poštuje zakon

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, uz napomenu da su žene u vojsci kao i u policiji ravnopravne sa muškarcima, ukazuje da šef države ne treba da se meša u poslove obezbeđenja, jer postoji stručna procena koje snage treba da ga čuvaju, koliko ljudi i oružja i da li treba da mu bude pojačano obezbeđenje.

– Pozivam predsednika da poštuje zakone i da prepusti profesionalcima da rade svoj posao – kaže Antić i dodaje da je potez šefa države kada je reč o ženama Kobrama najverovatnije politički marketing.