EPA-EFE

Žene lideri bolje rešavaju krizu nastalu usled pandemije koronavirusa, ocenila je direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard (64), hvaleći njihovu iskrenu komunikaciju i posvećenost.

– Biću izuzetno pristrasna. Ne kao centralna bankarka, nego kao ja, naučila sam da žene obično bolje obave posao – rekla je Lagard.

Lagard, koja je prva predsednica ECB, izdvojila je nemačku kancelarku Angelu Merkel i navela njen naučno zasnovan pristup kao primer kako su „vrlo iskrena, transparentna” objašnjenja podataka o korona virusu i stopi zaraze pomogla članovima javnosti da shvate zašto su neophodne maske, mere socijalne distanciranja i zatvaranja.

– Žene čelnici Tajvana, Belgije i Novog Zelanda takođe su “nosile vodu loših vesti kao i vodu jasnog objašnjenja i snažnih preporuka” – dodala je ona.

Nemačka je krizu izdržala bolje nego mnogi njeni evropski susedi, dok se Tajvan i Novi Zeland smatraju primerima uspeha u borbi protiv pandemije.

Nasuprot tome, posmatrači su primetili da su muški, populistički lideri poput američkog predsednika Donalda Trampa, brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i britanskog premijera Borisa Džonsona imali problema da spreče izbijanja epidemija u svojim zemljama.

Bivša francuska ministarka finansija Lagard rekla je da rukovodstvo znači biti odgovoran i brižan.

– Mislim da je brižna dimenzija nešto što su (žene lideri) uspele da iskažu dobro. I to su gledaoci i glasači verovatno smatrali verodostojnim – kaže Lagard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here