Žene moraju da spavaju više od muškaraca

0

 

Raspravljanje o tome ko je umorniji uobičajena je “razbibriga“ među parovima, posebno kada u porodicu stigne dete. Ko treba više da spava i ko to više zaslužuje, odnosno ko će da ustane i uspava bebu – to su razlozi za nesuglasice među mladim roditeljima.

 

Zahvaljujući jednom britanskom stručnjaku i naučno je dokazano – ženama je potrebnije više sna i to otprilike dvadeset minuta više nego prosečnom muškarcu, a sve zbog ženskog prezaposlenog mozga, sklonog obavljanju više poslova odjednom.

 

“Jedan od glavnih zadataka sna je da dopusti mozgu da se odmori i obnovi. Korteks – deo mozga zadužen za pamćenje, jezik i slično – tokom spavanja se obnavlja. I što više mozga koristimo tokom dana, to nam je više odmora, odnosno sna potrebno", – objašnjava profesor Džim Horn, vođa Istraživačkog centra za spavanje na Univerzitetu Lugborou.

 

Kako su žene fleksibilnije, sklonije obavljanju više poslova odjednom i koriste više mozga od muškaraca, veća je i njihova potreba za snom. Stvar je u tome, objašnjavaju naučnici, da je ženski mozak povezan drugačije od muškog i složeniji je.

 

“Treba uzeti u obzir da je tih 20 minuta minimum, pa će verovatno mnogim ženama biti potrebno i više od toga“, dodao je Horn, koji smatra da se u ovim saznanjima krije i odgovor na pitanje zašto muški mozak stari brže od ženskoga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here