Žene pekle pite zavijuše

0

A. Krasojević
Vredne članice SKD
 

– Pite smo pravile sa sirom, krompirom i mesom – kaže za "Vesti" jedna od vrsnih domaćica i članica SKD Olga Stojadinović.

Zvonkove pohvale

– Probao sam pite i mogu samo da uputim sve pohvale članicama ovog kluba. One se dovijaju i prave razna jela kako bi u klub došlo što više naših ljudi i kako bi ovo društvo koje je godinama bilo centar okupljanja, opstao i nastavio da "živi" – kaže Zvonko Jovanović potpredsednik Skupštine dijaspore i sam nekada predsednik SKD u Dibendorfu.

– Najbolja gibanica se priprema od domaćih, razvijenih kora, ali ako se nema vremena dobre su i kupovne. Razne vrste pita, kao i slična veoma ukusna jela, se mogu naći i u susednim zemljama Balkana, najviše u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj. Pita je jedno od najpopularnijih jela u Srbiji, koje se priprema u svečanim prilikama ili jednostavno kao prijatan porodični obrok – veli Brankica Bašić, koja je posle pita sa sirom i krompirom donela na sto i pitu sa mesom.

– Kore za pitu se mogu razvijati na dva načina oklagijom na dasci ili da se rukama razvlače nad stolnjakom kojim se prekriva sto. Ovaj drugi način je mnogo brži, a za razvijanje dobrih kora potrebno je da domaćica ima dobro "odležano" brašno – savetuje Slobodanka Srdić.

– Pite su prave domaće, lepo smo se poslužili, porazgovarali i proveli jedno lepo veče – hvali jelo ali i kuvarice Mira Radojević.

– Stalno nešto osmišljavamo kao razlog da se okupimo i družimo. Za večeras smo smislili "razvlačenje" jufke i pravljenje pite, koja je i ovde u dijasporu često na meniju naših zemljkaka. Moram reći da su ove večeras napravljene bile više nego ukusne – veli Tanja Radojević.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here