Žene teže do posla u Srbiji nego muškarci

0

Razlike u plati sve izraženije (Foto: Ilustracija)
 

Ženama u Srbiji je poslednje dve decenije bilo vrlo teško da svoja radna prava i ostvare. Teškoće sa kojima se one sreću tokom svog radnog veka su raznolike i teške. U Srbiji je nezaposlenost žena u porastu u odnosu na nezaposlenost muškaraca.

 

Najveći problemi žena u Srbiji

* Rade bez ugovora o radu
* Bez plaćenog radnog staža
* Nemaju socijalno i zdravstveno osiguranje
* Bez prava na plaćen godišnji odmor
* Bez ikakve zaštite na radu

Sve više žena radi u najslabije plaćenim privrednim granama i uslužnim delatnostima, uz rast jaza između plaćenog rada muškaraca i žena. Nedovoljna plaćenost žena je više izražena u prosveti, zdravstvu i socijalnom osiguranju, gde je nežniji pol zaposlen u velikom broju. Razlike u plati su se poslednjih godina proširile na sve kategorije zaposlenosti. Istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava pokazuje da 90% žena misli da muškarci lakše dobijaju posao, a 63% veruje da muškarci zarađuju više nego žene.

Mnoge žene rade bez ugovora o radu, bez plaćenog radnog staža i doprinosa za penzijsko, socijalno i zdravstveno osiguranje, bez prava na odsustvo na radu i plaćen godišnji odmor i bez ikakve zaštite na radu. Od 110 zemalja Srbija zauzima zlatnu sredinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here