Lična arhiva
Branislava Perić sa gošćama

Branislava Perić, generalni konzul Srbije u Diseldorfu, primila je povodom Međunarodnog dana žena grupu žena srpske dijaspore u Severnoj Rajni Vestfaliji. U toj grupi su bile članice različitih udruženja, učiteljice srpskog jezika, predstavnice Roma poreklom iz Srbije, predstavnice sportskih klubova i druge gošće, sa konzulka Perić razgovarala o temama, važnim za žene i problemima sa kojima se one najčešće susreću.

U prostorijama Generalnom konzulata Srbije u Diseldorfu bilo je šaroliko i ženstveno, upravo onako kakve su bile gošće i njihova interesovanja. Perić je tu grupu žena – od najmlađih devojčica, koje su pratile svoje majke, preko pripadnica romske zajednice i učiteljica, do žena poznatih po višedecenijskom humanitarnom i kulturnom radu i u Severnoj Rajni Vestfaliji i u Srbiji – ugostila skromno i sa zadovoljstvom.

– Ženska prava se najbolje brane dobrim obrazovanjem i još boljim radnim mestom – naglasila je Perićeva.

Srpski jezik, kao deo postojanja jedne nacije, pomoć konzulata Romima u lakšem jezičkom sporazumevanju, poslovni projekti, organizacija udruženja u dijaspori, jačanje rada klubova i, naravno, borba za prava žena, koja traje od 1910. godine i Roze Luksemburg do danas, bile su teme o kojima se razgovaralo u Generalnom konzulatu Srbije – diplomatski, ženstveno i odlučno.

Generalni konzul Perić je ocenila ovakve skupove sa predstavnicama žena u Severnoj Rajni Vestfaliji kao potrebne i korisne i pružila podršku njihovim poslovnim planovima i aktivnostima. Ona je svojim gošćama i ženama poželela uspeh u odbrani sopstvenih pozicija, stavova i interesa i podržala projekte, vezane za žene i njihov angažman.