Ženu sam osvojio bajaderama

0

Bečlija: Vlada Divljan

Beograđankama već drugu godinu zaredom roker Vlada Divljan priređuje osmomartovski koncert. Nekada je to bio veliki državni i ženski praznik, a danas se pretvorio u nostalgiju za nekim prohujalim, uvek se čini, boljim vremenima.

 

Lider nekadašnje rok grupe "Idoli", već duže od decenije živi u Beču, a u Beogradu je zadržao momački stančić, koji zove "beogradska filijala bečkog studija". U njemu sve odiše atmosferom u kojoj stvara jedan muzičar. Na radnom stolu laptop, viski i cigarete, akustična i električna gitara…

– Zbog poslovnih obaveza često putujem i moram uvek da nosim ceo "studio" da bi u nekom drugom gradu završio komponovanje muzike. Srećom danas skoro ceo studio može da stane u dobar laptop – priča autor hitova "Maljčiki", "Malena", "Radostan dan".
Svoju drugu ženu Dinu, koja radi kao menadžer u IBM kompaniji, Vlada je upoznao ’97. godine na sedeljci kod zajedničke prijateljice Dubravke Marković.

 

Dina je diplomirala svetsku književnost u Španiji, a u to vreme živela je u Engleskoj gde je magistrirala dramsku umetnost. Bila je kao i Vlada, koji je tada živeo u Australiji, u kratkoj poseti Beogradu. Međutim, sudbonosni susret pokvario im je tadašnje planove zbog čega su danas veoma srećni.

– Nije mnogo prošlo od mog razvoda u Australiji, nisam razmišljao o ženidbi ili novoj vezi, već o renesansi momačkog života. Međutim, ubrzo sam shvatio da me to ne interesuje, jer me je Dina privukla već na prvom susretu. Pošto smo išli u istom pravcu, predložio sam joj da sa sedeljke zajedno krenemo taksijem. Usput sam joj pomenuo da putujem u Zagreb, a ona mi je u šali rekla da joj donesem bajadere.

 

Lažno samoubistvo

Da bi privukle pažnju "najpoželjnijeg dečka novog talasa" Vlade Divljana, devojke su bile spremne na najneobičnije postupke. Jedna je zbog frontmena nekadašnjih "Idola" čak lažirala samoubistvo, a one romantičnije donosile su mu za rođendan onoliko ruža koliko puni godina. Ipak, najbrojnije su bile one koje bi ga na ulici pozdravile refrenom neke pesme "Idola" ili mu ispisivale poruke na vratima stana i zidovima zgrade u kojoj je živeo.

Naravno da nisam zaboravio da ih kupim i to je bio razlog da se ponovo vidimo. Nekoliko meseci kasnije shvatio sam da sam zaljubljen, i to ozbiljno, a onda se sve brzo dešavalo. Dobili smo Stevu u januaru ’99, a u Beč smo se sklonili kad je počelo bombardovanje.

Iako je imao jedan neuspeli brak iza sebe, nije se plašio novog početka.

– Svaki brak je priča za sebe. Sa bivšom suprugom rastao sam se prijateljski, niko nije bio povređen niti se osećao izneverenim. Ona živi u Australiji, ponekad se čujemo telefonom, imamo iskren prijateljski odnos.

Vlada je otac dvojice sinova, 11-godišnjeg Stevana i sedmogodišnjeg Pavla koje je dobio u drugom braku. Trudi se da ne bude prestrog otac i da sinove vaspitava pre svega razgovorom.

– Ne želim da budem figura oca koja sve najbolje zna, ni moj otac nije bio takav. Trudim se da im budem prijatelj, ako pogrešim i bez razloga se izvičem na njih onda se izvinim. Jasno im stavim do znanja kad su preterali, jer ne možeš baš da dozvoliš da ti se penju na glavu.

Stariji Stevan već četiri godine trenira fudbal i kapiten je svog tima. U stanu u bečkoj Porcelanskoj ulici, u hodniku dugačkom petnaestak metara trojica Divljana često odigraju partiju fudbala.

– Meni sport nije išao od ruke, tako da je Stevanov interes za sport za mene iznenađenje. Inače, obojica vole da se tuku sa mnom, naročito Pavle, koji uživa da me zvekne iz sve snage kad se ne nadam. Tako je to sa sinovima – opisuje 52-godišnji muzičar muške rituale sa svojim dečacima.

Kaže da neće mnogo pametovati svojoj deci jer svako ima svoj put. I on je beskrajno zahvalan svojim roditeljima jer se nisu petljali u njegov život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here