Tanjug/AP

Boris Džonson je i dalje na vlasti, ali više nema kontrolu, konstatuje Politiko nakon što je britanski premijer pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su poslanici izglasali pokretanje procedure za zabranu Bregzita bez dogovora.

Džonson je pretrpeo žestok poraz jer se 21 poslanik iz njegove Konzervativne stranke priklonio opozicionim strankama i podržao prvi korak ka izglasavanju zakona kojim bi, ako sporazuma ne bude na vidiku, Bregzit bio ponovo odložen posle 31. oktobra, piše portal u evropskom izdanju.

Kao i njegova prethodnica Tereza Mej, Džonson se suočio sa neprijateljski nastrojenim parlamentom, ali za razliku od nje, on se kockao sa jedinstvom svoje partije kako bi “progurao” Bregzit, što ga je skupo koštalo.

Džonson je i dalje na vlasti i odlučan je, kako tvrdi, da obezbedi bolji sporazum i izvede Britaniju iz EU do kraja oktobra, ali njegov autoritet je poljuljan, primećuje Politiko.

Tvrdokorna taktika, uključujući i pretnje da će iz stranke da izbaci pobunjene torijevce, nije urodila plodom i Džonson je u parlamentu u glasanju izgubio od protivnika Bregzita sa 328 prema 301.

Predlog je podržao čak 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade. Oni su zbog toga isključeni iz iz Konzervativne stranke, javlja BBC.

Među njima su i Nikolas Soums, unuk Vinstona Čerčila i dvojica bivših ministara finansija Filip Hamond i Kenet Klark.

BBC navodi da se Džonson sada suočava sa novom bitkom u parlamentu – poslanici će glasati o zakonu za odlaganje Bregzita. Ukoliko taj zakon prođe, uslediće glasanje o održavanju prevremenih izbora, a datum koji je u igri je 15. oktobar.

Džonsonu je potrebna podrška dve trećine poslanika za raspisivanje izbora.

Posle glasanja, Džonson je izjavio da je parlament “na ivici da uništi bilo kakav dogovor” koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Džonson je upozorio da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma, koje je najavljeno za danas, Brisel dobio prednost u pregovorima.

On tvrdi da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP, koji ocenjuje da je britanski premijer juče imao dan pun poražavajućih udaraca.

Jedan od njih je i što je, u presudnom trenutku, izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Džonson je rekao da ne želi nove izbore, ali da će ih raspisati kako bi birači mogli da odluče ko će da vodi pregovore o Bregzitu.

On je rekao da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

– Ne želim izbore, ali ako poslanici budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši – rekao je Džonson.

Lider opozicije Džeremi Korbin je rekao da bi zakon trebalo doneti pre održavanja izbora.

Korbin je poručio da je spreman da se bori na izborima i da je prioritet njegove stranke da spreči Bregzit bez dogovora, čime je nagovestio da bi mogao da podrži nameru premijera Borisa Džonsona da pozove na raspisivanje izbora, prenosi Rojters.

Korbin je i ranije govorio da želi izbore kako bi zbacio sa vlasti konzervativnu partiju, ali se pojedini članovi njegove stranke plaše da bi Džonson mogao da iskoristi nove izbore da izvede Veliku Britaniju iz EU bez dogovora tako što bi zaobišao parlament.

Korbin, koji je već dugo kritičar EU, rekao je da opšti izbori i pokušaji da se spreči Bregzit nisu suprotstavljene opcije, sugerišući tako da će laburisti nastaviti da pokušavaju da pronađu način da zaustave izlazak Britanije bez dogovora, čak i ako počne predizborna kampanja.

Laburisti, kako je rekao, žele da spreče izlazak zemlje iz EU bez sporazuma i žele opšte izbore kako bi stali na kraj strogim merama štednje i krenuli da ulažu u lokalne zajednice.

– Uveren sam da možemo da postignemo i jedno i drugo – poručio je Korbin.

U burnom i žestokom obračunu premijera i parlamenta, protivnici Džonsona su sinoć pre glasanja rekli da žele da ga spreče da igra ruski rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stubom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Bregzita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno doneo velike ekonomske poremećaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here