EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT
Nastavljene su borbe u Nagorno-Karabahu

U Karabahu se jutros vode žestoke borbe, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

– Počev od noći 2. oktobra, rano ujutro se nastavljaju žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih – saopštilo je Ministarstvo.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a – pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Jermenija: Uništili smo azerbejdžanski avion i dron

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da su jermenske snage uništile u Karabahu avion i bespilotnu letelicu azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

– Danas su u 7.55 (5.55 po srednjoevropskom vremenu) jedinice jermenskih snaga PVO u severoistočnom pravcu kontakt linije oborile jedan neprijateljski avion i bespilotnu letelicu – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Ona je navela da se borbena dejstva nastavljaju duž cele linije fronta.

– Pokušaji neprijatelja da probije odbranu naših trupa bili su osujećeni – dodala je portparolka.

Ժամը 07:55-ի սահմաններում հայկական ուժերի ՀՕՊ ստորաբաժանումները Արցախի հյուսիսարևելյան ուղղությամբ խոցել են հակառակորդի…

Gepostet von Shushan Stepanyan am Donnerstag, 1. Oktober 2020

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here