EPA/Azerbaijan defence ministry
Azerbejdžanska vojska

Vojska Nagorno-Karabaha saopštila je da je za dva dana koliko se vode borbe na toj teritoriji protiv azerbejdžanske vojske poginulo 84 vojna lica od strane te nepriznate republike.

Kako se navodi, samo tokom drugog dana poginulo je 28 ljudi, od čega 26 vojnika i dvoje civila.

Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Atutjunjan je upozorio da bi vojna operacija mogla da traje poprilično dugo, te je pozvao građane da budu spremni na takav razvoj događaja.

– Taktički gledano niko nije ostvario nikakvu prednost. Ni mi ni protivnik nije zauzeo ni jednu važan položaj. Međutim, naneli smo protivniku ozbiljne gubitke, ne samo po pitanju ljudstva, već i kada je reč o vojnoj tehnici – dodao je.

Svetski mediji preneli su ranije večeras da su u regionu Nagorno-Karabah u toku žestoke borbe jermenske i azerbejdžanske vojske. U obe zemlje proglašeno je ratno stanje.

Prema poslednjem izveštaju koji prenosi britanska agencija Rojters, drugog dana rata dve strane poginulo je najmanje 55 osoba, iako nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je izgubio Azerbejdžan, a koliko Jermenija.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan navodi da je ovo rat “na život i smrt”.

Istovremeno, vlasti Azerbejdžana navode da su tokom današnjih borbi poginula i dva civila.

Stanovnici Nagorno-Karabaha povukli su se u skloništa, sve prodavnice su zatvorene, a na ulicama jedva da ima ljudi.

Vojske dve nekadašnje republike Sovjetskog Saveza razmenjuju jaku artiljerijsku vatru u najžešćim sukovima od primirja potpisanog 1994. godine.

Ujedinjene nacije pozvale su obe strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima. Trenutni prekid sukoba traže Moskva, Vašington i Brisel, dok Ankara optužuje Jermeniju i najavljuje punu podršku Azerbejdžanu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće 29. septembra posebnu sednicu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Sednica će se održati na zahtev Nemačke i drugih evropskih država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here