EPA/Fehim Demir
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA, juče je u Štutgartu pozvao dijasporu, naročito onu koja je poreklom iz gradova i opština koji su na teritoriji Republike Srpske, da se registruje i masovno izađe na izbore jer to može “promeniti odnose u državi”.

– Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS, u jednom danu će promeniti odnose – dodao je Izetbegović, a njegova izjava izazvala je žestoke reakcije političara iz RS.

Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocenila je da govor predsednika SDA Bakira Izetbegovića pred predstavnicima bošnjačke dijaspore i islamske zajednice u Štutgartu u potpunosti potvrđuje ispravnost politike koju vode institucije Republike Srpske i njeni predstavnici u državnim institucijama BiH.

Prema njenim rečima, žalosno je i opasno to što oni koji sebe smatraju ključnim političkim predstavnicima Bošnjaka imaju ovako loš, kratkovid i pogrešan pogled prema prošlosti, a pogotovo prema sadašnjosti i budućnosti BiH.

Ona smatra da je “pozivom bošnjačkoj dijaspori da svojim glasovima utiče na izborne rezultate u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, Izetbegović potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka i njihova nastojanja da prekroje ustavno uređenje u pravcu unitarizacije BiH”.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je lider SDA Bakir Izetbegović u Nemačku otišao da najavi “zloupotrebu glasova iz dijaspore”, i da zatraži podršku za svoje “ekstremističke ambicije radi opstanka vlastite politike”, koja je u BiH, ali i na međunarodnom nivou doživela krah.

1 COMMENT

  1. U pravu je Bakir. To je bio jedan narod sve dotle dok se deo nije poturcio. I gospodin Bakir je potomak poturcenjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here