pixabay.com

Žetva pšenice u šest opština Pomoravskog okruga – Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu, na 15.000 hektara, zahuktala se ovog vikenda.

Sa njom je krenuo i otkup i predaja u silosima i mlinskim preduzećima.

Zrno je dobrog kvaliteta a prinos umanjen zbog vremenskih neprilika i korova koji je narastao posle dugotrajnih kiša. Otkupljivači nude cenu od 19 dinara. Neki su to napisali i ispred i oko otkupnih mesta, uz naznaku da je to cena bez odbitaka (vlažnost, nečistoća).

Farme kokošiju, goveda i svinja plaćaju po dva dinara za kilogram više od mlinskih organizacija, tvrde poljoprivrednici.

Poljoprivrednici su izjavili Tanjugu da većina njih nema adekvatan skladišni prostor za čuvanje pšenice i da su prinuđeni da je prodaju ili daju na čuvanje.

Poljoprivredni stručnjaci rekli su Tanjugu, da sa procenom prinosa treba sačekati završetak žetve i ističu, da će konačni prinosi zavisti od ulaganja, pre svega od primene agrotehnike i da li je sejano deklarisano seme ili seme “sa tavana”.

“Tamo gde je primenjena puna agrotehnika, setva obavljena u optimalnom roku i sejano deklarisano seme, obavljena zaštita od korova i bolesti na vreme, prinosi će biti vrhunski”, ocenjuju oni.

Kombajneri svoj posao obavljaju za 100 evra po hektaru.

1 COMMENT

  1. Ovo je pljačka siromašnog seljaka. Šta da vam kažem. Vučić hoće i po svaku cenu KIMa u EU i on pljačka seljake a, zna da moramo porezu da platimo odakle Bogte jebo Vučiću. Mi očekujemo od tebe da država zagarantuje nama seljacima Cenu naših proizvoda. Država mora da zagarantuje cene nama seljacima bez obzira koliko ima berićeta moramo da predamo u državne magacine a država da u svim prehabenim prodavnicama umanji cene tih proizvoda npr: Paradajiz, Luk, Plavi Paradajiz, Papriku, Brašno Meso itd. A ne da ti Vučiću plačkaš nas seljake. Pa gde to ima?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here