Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neodgovornim građevinskim investitorima koji su, svesno kršeći propise, odlučili da sa zemljom poravnaju Korkmen pab, zgradu svrstanu u kulturnu baštinu Viktorije, u žalbenom postupku je smanjena izrečena kazna.

U prvostepenom postupku Raman Šakiri i Stevče Kutlešovski bili su kažnjeni sa gotovo dva miliona dolara za ilegalno rušenje zgrade stare 159 godina. Međutim, u žalbenom postupku kazna im je gotovo prepolovljena na 1,1 milion dolara. Sudija Okružnog suda Trevor Vrajt doneo je odluku kojom je delimično uvažena žalba Šakirija i Kutlešovskog, smatrajući da je kazna bila previsoka za dela koja su počinili.

Firmi građevinskih investitora prvobitno je izrečena visoka kazna nakon što su se vlasnici izjasnili krivim za kršenje zakona koji regulišu gradnju, prostorno planiranje i uklanjanje građevinskog otpada, koji je doveo do manjeg zagađenja u Melburnu. U žalbenom postupku kazna im je smanjena na 880.000 dolara uz koje će morati da plate i sudske troškove od 176.000 dolara.

Sud je, ipak, smatrao da su prilikom ilegalnog rušenja zgrade pod zaštitom države bili vođeni mogućnošću da ostvare visoku zaradu i da nisu marili da će zbog kršenja zakona morati da plate kaznu jer bi zaradili – mnogo više.

Javna rasprava

Nadležni u Viktoriji su posle prekršaja Šakirija i Kutlešovskog predložili oštrije zakonske kazne za kršenje propisa o građevinskoj izgradnji. Nacrt zakona je još u javnoj praspravi.

Opozicija grmi

Predstavnici opozicije u Viktoriji kritikovali su odluku Okružnog suda kojom je kazna investitorima značajno umanjena, upoređujući nesavesne investitore sa “kaubojima koji uspevaju da nadmudre zakonske propise”.