Zgrnuli milione na dijaspori

0

 

 

Varali sunarodnike uinostranstvu: Kol-centar u Beogradu
 

Hiljade dijasporaca, prvenstveno u Austriji, ostaće bez srpskih televizijskih kanala nakon što je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije otkrila prevaru sa reemitovanjem ovih programa. Naime, kako je saopštio MUP Srbije, srpskog kablovskog i internet provajdera SBB oštetila je za nekoliko miliona evra firma GSS medija iz Beča, koja je dijasporcima u Austriji i još nekoliko zemalja Evrope prodavala pakete za gledanje televizijskih kanala s prostora bivših jugoslovenskih zemalja, a koje je nelegalno preuzimala od SBB-a.
– GSS medija je preko dva kol-centra u Beogradu i Nišu pronalazila klijente u Evropi i prodavala im ove pakete. Programi su mogli da se prate putem interneta, odnosno Open IPTV, koji je nudio oko 180 kanala. Ko je uzimao ovaj paket morao je da plati 145,90 evra za aktiviranje usluge i mesečnu pretplatu od 15,90 evra. Međutim, ti kanali su samo preuzimani od SBB-a i reemitovani. Agencije iz Beograda i Niša koje su nalazile klijente, putem interneta su zvale dijasporce iz bivše Jugoslavije. Budućim klijentima je na telefonu izlazilo da je poziv iz Austrije, a za posredničku uslugu kol-centri su uzimali po 40 evra – saopštio je MUP Srbije.
Operativci Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala SBPOK otkrili su ovu prevaru i priveli Sašu P. koji je rukovodio poslom.
– On ima prebivalište u Nišu i Beču. Njegova firma GSS medija je bez odobrenja preuzimala program SBB-a, oko 150 domaćih kanala i oko 30 nemačkog govornog područja. Tu su bili programi Sport klub, oko 30 Pink kanala, za koje je SBB imao ekskluzivno pravo prenošenja. Od 2011. godine kada su započeli posao, Saša P. i njegovi saradnici su napravili nekoliko hiljada ugovora sa našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu – nezvanično saznaju "Vesti" u policiji, dodajući da se sumnja kako je Saša P. samo paravan, a da je celim poslom rukovodio neko drugi i u tom pravcu sada je usmerena istraga.

Zaplenjeno 38 komjutera
 

Iako su dijasporci koji su potpisali ugovor sa ovom firmom do sada mogli da gledaju program nesmetano, sada će po svemu sudeći ostati bez televizijskih programa i moraće da sklapaju ugovore sa novim posrednikom.
– Klijente su nalazili tako što su delili prospekte, reklamirali se na internetu. Kada bi sa nekim napravili ugovor, obavezno pitanje bilo je da li poznaje nekog sa naših prostora, prijatelja, komšiju, rođaka, koji bi bio zainteresovan da takođe napravi ugovor – dodaju za "Vesti" u srpskoj policiji.

 

 

Server "zakopan" u Bosni

Kako saznajemo, organizatori posla su presretali signal SBB-a i njegove firme Telemark u Bosni i Hercegovini. Tamo su preko servera slali signal u Austriju i dalje za Evropu.
– Sada tražimo taj server, on je da tako kažemo negde zakopan u Bosni i tamošnje vlasti bi mogle da nam pomognu u potrazi. Kada prestane sa radom, prestaće i signal onima koji su platili programe – dodaju u policiji.

Srpska policija brža
od bečkih advokata

Firma SBB pokušavala je dve godine da se izbori sa nelegalnim emitovanjem svog programa u Austriju i Evropu. Preko advokata u Beču pokušavali su da na sudu izdejstvuju zabranu emitovanja svog programa preko GSS medija, ali bezuspešno. Onda su se obratili srpskoj policiji za pomoć i za samo nekoliko dana razotkrivena je cela "šema" i zaplenjeno 38 kompjutera preko kojih su pozivani dijasporci, a otkrivena je i interna dokumentacija sa imenima osoba koje su potpisale ugovore i koje su pozivane.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here